Hackers Anonymous kondigen aanvallen aan op IS-terroristen

'We zullen jullie opsporen en niet meer laten gaan. Dit is onze grootste operatie ooit.' Met die woorden kondigde hackerscollectief Anonymous aan grootschalige cyberaanvallen te zullen gaan uitvoeren op terroristen van IS, vanwege de aanslagen in Parijs.

Redactie
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De boodschap werd in het Frans uitgesproken door een gemaskerde man en is te zien op YouTube. 'Verwacht massale cyberaanvallen. Het is oorlog. Zet je schrap. Het Franse volk is sterker dan jullie en zal nog sterker uit deze gruwelijkheden komen.'

Tekst gaat verder onder de video.

Anonymous strijdt al langer tegen IS. Sinds de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo begin dit jaar hebben hackers gebruikersgegevens van ruim 100 duizend twitteraccounts gepubliceerd die IS voor propaganda-doeleinden zou gebruiken. Daarnaast zijn bijna zesduizend video's van IS van YouTube verwijderd.

Twitter en Facebook verwijderen zelf niet actief zulke propagandaberichten en -video's. Ze moeten eerst door andere gebruikers gemeld worden.

Het is moeilijk om de verklaringen van Anonymous op waarde te schatten. Het is namelijk geen vaste organisatie maar een amorfe groep van hackers die in verschillende los-vaste samenstellingen met elkaar samenwerken.

De operatie tegen IS wordt #OpParis genoemd en is via Twitter te volgen.

Wie is Anonymous?

De ware identiteit van 'hackerscollectief' Anonymous - de naam zegt het al - is altijd vaag gebleven. Wat voor mensen zitten erachter?

PlayStation 4

Er zijn ook aanwijzingen dat IS nieuwe media aanboort om propaganda te verspreiden. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon heeft gezegd dat IS ook het PlayStation 4-netwerk gebruikt om leden te recruteren. Het netwerk van de spelcomputer zou volgens veligheidsexperts veel moeilijker te monitoren zijn dan berichtendienst WhatsApp.

De terroristen zouden een verborgen chatkanaal op de spelconsoles gebruiken om nieuwe leden te recruteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden