Haarlemmer kan beuk in bak voor enkele tientjes per dag voor de deur krijgen 'Naar een huurboom heb je geen omkijken meer'

Beuken, haagbeuken en linden zijn binnenkort te huur bij de gemeente Haarlem. Voor een bedrag van negen tot dertig gulden per dag wordt de boom op de gewenste plek neergezet en uitstekend onderhouden....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

Het plan Huurboom Haarlem wordt over twee weken gepresenteerd. Het is een ideetje in het kader van de sociale vernieuwing, die tegenwoordig grotestedenbeleid heet; bedoeld om de leefbaarheid en de stadseconomie te bevorderen. Voor het opzetten van onder andere Huurboom Haarlem stelde het ministerie van Binnenlandse Zaken 1,9 miljoen gulden beschikbaar.

De eerste vijf bomen zijn verhuurd aan een bank, die ze bij verpleeghuizen laat neerzetten. Dat zal even schrikken zijn. De zes meter hoge bomen zijn jong en stakerig, staan nog niet in blad en de kluit zit in een plompe bak van 1,20 meter breed en hoog.

'Deze boom wordt u aangeboden door de VSB-bank', luidt de tekst die op de bakken wordt gespijkerd. Medewerker D. de Haan van de gemeentelijk afdeling Natuur en Milieu, die het project uitvoert, zegt dat bij het Haarlemse bedrijfsleven een behoorlijke animo bestaat voor de huurbomen.

'De bomen kunnen worden ingezet als reclameobject, maar de bedrijven willen ze ook gebruiken om hun parkeerterrein te verfraaien of bij een feestje de ingang op te fleuren', zegt De Haan. 'Vaak is er geen plek voor vaste bomen, omdat er allemaal leidingen in de grond zitten. Dan is de huurboom een mooie oplossing. Ze hebben er geen omkijken naar.'

De gemeente kan de bomen in bak ook zelf gebruiken om snel een straat, plein of wijk op te kalefateren, totdat de tijd is gekomen om vaste bomen te planten. De Haan weet uit ervaring hoe buurtbewoners en wijkraden kunnen zeuren om groen als dat is verdwenen door bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe riolering. Met een boom in een bak kunnen de mensen tevreden worden gesteld.

Haarlem telt per inwoner gemiddeld twintig vierkante meter groen. Landelijk gezien is dat een lage score. Het huurboom-project versterkt volgens de gemeente de leefbaarheid en daarmee de 'groene' uitstraling van de stad. En omdat het ook een arbeidsplaats oplevert, past het precies in het grotestedenbeleid.

Huurboom Haarlem heeft vijftig beuken, haagbeuken en linden in de aanbieding. Dat heeft een investering gevergd van twee ton. Als de verhuur gaat lopen, is het de bedoeling dat de zaak wordt overgedaan aan een particulier bedrijf.

Volgens De Haan hebben bomen in bakken de toekomst. 'Ik voorspel je dat dit een veelgevraagd product wordt. Een boom is in principe net zo groot boven als onder de grond. Daarom kunnen op veel plaatsen geen bomen meer groeien, omdat er een metro onder zit, een parkeergarage, bekabeling of wat dan ook.'

Hij weet zeker dat andere gemeenten met argusogen kijken of het Haarlemse project slaagt. Haarlem was tenslotte ook de eerste stad met grote geranium-bakken, en die staan nu in het hele land.

De huurbomen vormen inmiddels het derde project van het Haarlemse grotestedenbeleid. De andere zijn een waterbus die over het Spaarne vaart en de oprichting van het Nederlands Centrum voor het Beeldverhaal.

Haarlem verwacht van het ministerie van Binnenlandse Zaken nog meer geld voor de sociale vernieuwing.

Het geld wordt mogelijk besteed aan goedkope huisvesting van startende bedrijfjes van allochtone jongeren, aan het bezorgen van opdrachten aan ex-managers, het plaatsen van Haarlem op de wetenschappelijke kaart van Nederland en het vergroten van de aantrekkingskracht van het Spaarne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden