Grote CO2-uitstoot bij opwarming veen

Als de aarde in de komende decennia één graad opwarmt, zullen de noordelijke veenlagen in de wereld een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) gaan uitstoten. Die bodemkoolstof ligt nu nog opgeslagen in dikke veenpakketten, die door de kou geconserveerd blijven.

Van onze wetenschapsredactie

Dat schrijft systeemecologe Ellen Dorrepaal van de Vrije Universiteit in Amsterdam in het jongste nummer van Nature. Volgens Dorrepaal komt er bij opwarming zoveel CO2 vrij uit de veenlagen, dat de emissiereductie die binnen de Europese Unie is afgesproken teniet wordt gedaan.

De onderzoekers warmen sinds 2000 in het noorden van Zweden veen op door grote perspex ‘tenten’ met een open bovenkant over delen van het veen en de vegetatie heen te zetten. De experimentele opwarming in de zomer is ongeveer 1 °C.

Noordelijke veengebieden herbergen ongeveer een derde van alle organische bodemkoolstof op de wereld. Deze koolstof is daar gedurende duizenden jaren opgehoopt in dikke pakketten veen die door de kou ‘geconserveerd’ worden. De opwarming van het klimaat is juist het sterkste in het arctische gebied en vormt een potentiële bedreiging voor de daar opgeslagen bodemkoolstof als het de veenafbraak en daarmee de CO2-uitstoot stimuleert.

Uit het onderzoek blijkt dat deze opwarming leidt tot een zeer sterke (52-60%) toename in de CO2-uitstootsnelheid van het onderzochte subarctische veen die ten minste 8 jaar aanhield. Ook blijkt een aanzienlijk deel (ten minste 69%) van deze toename in uitstoot afkomstig te zijn uit de diepere veenlagen (25-50 cm) net boven de permafrost.

Klimaatopwarming versnelt de CO2-uitstoot van de grote organische koolstofreservoirs in de diepte van de dikke veenpakketten van noordelijke venen daarom veel sterker dan werd gedacht.

De uitstoot wordt vooral veroorzaakt door bodembacteriën, die dood veenmos afbreken. Dorrepaal kan niet zeggen of het veen nog meer CO2 zal uitstoten als de aarde met meer dan een graad opwarmt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden