Groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel, maar waar doden vandaan komen is een raadsel

Een wonderlijke ontdekking: bij Bemmel hebben archeologen een groot grafveld blootgelegd vol Romeinse welgestelden. Onduidelijk is echter waar de doden vandaan komen: in de directe omgeving waren helemaal geen Romeinse steden.

De opgravingswerkzaamheden bij Bemmel.Beeld Rijkswaterstaat

Dat moet betekenen dat 'er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' ergens in de buurt een of enkele Romeinse villa's moeten liggen, maakte Rijkswaterstaat dinsdag bekend. Dat zou dan de tot dusver bekend meest noordelijke villa zijn van de Romeinen: een echte buitenpost aan de grens van het Romeinse Rijk.

De Romeinse begraafplaats is in elk geval uniek voor Nederland, werd duidelijk tijdens een presentatie van enkele van de vondsten voor de pers. In totaal vonden de archeologen 48 graven terug, waarvan zes met de tufstenen askisten er nog in. Vier van die kisten waren zelfs nog min of meer intact: voor het eerst dat zo'n vondst in ons land wordt gedaan. Ook vond men de resten van een babyskeletje, eveneens uit de tweede of derde eeuw na Christus.

Geheime opgraving

Daarnaast vonden de archeologen talloze bijzondere grafgiften en gebruiksvoorwerpen: een intact flesje met parfum, een stenen grafzerk met de beeltenis van een vrouw, gedecoreerde bronzen kannen en schalen, geïmporteerde aardewerken borden en bekers, glazen flessen en kommen, spiegels, kledingspelden en haarnaalden. Allemaal vondsten die onderstrepen dat de doden behoorden tot de rijke elite van het Romeinse Rijk, dat zich destijds uitstrekte tot aan het rivierengebied.

De archeologen blijken de opgraving de afgelopen maanden in het diepste geheim te hebben uitgevoerd, om geen schatgravers te trekken. Het grafveld werd bij toeval aangetroffen onder een akker bij Bemmel, op maar een halve meter diepte. Op die plek wordt de A15 doorgetrokken richting de A12 bij Zevenaar. 'Aanvankelijk overwogen we om de vindplaats toegedekt te laten', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 'Maar al snel bleek dat de archeologen op iets zeer bijzonders waren gestuit.'

Eind april wil Rijkswaterstaat een aantal van de vondsten uit de Romeinse dodenakker in Bemmel tonen aan het publiek, tijdens de Week van de Romeinen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de resten worden overgebracht naar het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Spectaculaire vondst: nóg een verborgen ruimte in de Piramide van Cheops
Een ongelooflijke ontdekking in de Piramide van Cheops, ook wel Grote Piramide genoemd; verstopt boven de beroemde 'grote galerij' moet zich nóg een enorme, langwerpige holte bevinden.

Fossiel Haarlems Teylers Museum blijkt unieke oervogel te zijn

'Alsof je Monet een Van Gogh blijkt'. 'Alsof je Monet een Van Gogh blijkt'. Zo kenschetst paleontoloog Anne Schulp de ontdekking dat een van de topfossielen van het Haarlemse Teylers Museum iets anders is dan gedacht.

De vroegste moderne mens komt uit Marokko, wat vinden Marokkanen daar eigenlijk van?
Marokkanen zijn trots dat de vroegste moderne mens bij hen is gevonden. Misschien vaart hun land er wel bij. Maar hoe passen ze deze vondst in het scheppingsverhaal? (+)

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden