Groot personeelstekort in technologische industrie: 120 duizend vacatures staan open

Er dreigt een groot personeelstekort in de Nederlandse technologische industrie. De komende jaren heeft de sector vooral hoogopgeleide technici nodig om de economische groei te kunnen bijbenen.

Julia Cornelissen
Een chipfabriek. Beeld anp
Een chipfabriek.Beeld anp

In de komende twaalf jaar moeten er in de sector maar liefst 120 duizend vacatures worden opgevuld, schat ING in een rapport dat de bank donderdag presenteerde.

'Er zijn veel mensen nodig, voor vrij diverse taken. Denk aan mensen die software ontwikkelen, mensen die de verantwoordelijkheid dragen voor een gedigitaliseerde productielijn en mensen die nieuwe producten onderzoeken en ontwikkelen', zegt Jurjen Witteveen, die het onderzoek voor ING uitvoerde. Deze medewerkers zijn volgens Witteveen te werven bij studies van technische universiteiten en hogescholen en bij de mbo-richting techniek.

Nieuw personeel

De technologische industrie groeit dit jaar naar verwachting met bijna 10 procent. Hiermee is het de snelst groeiende sector van Nederland, gevolgd door de bouw en de flexbranche. Bedrijven als ASML en NXP (producenten van chips) en Philips hebben hier een belangrijk aandeel in. Uit het rapport van ING blijkt dat de industrie deze groei de komende jaren kan vasthouden.

Dan is er wel nieuw personeel nodig. Nu geeft al ongeveer een kwart van de bedrijven in de technische industrie aan een personeelstekort te hebben. De sector telt op dit moment in totaal 286 duizend voltijdbanen. Tussen nu en 2030 gaan er 70 duizend medewerkers met pensioen. Bovendien zullen er tot 2030 circa 50 duizend banen bij komen in de bedrijfstak, denken de onderzoekers van ING.

De overheid en het onderwijs moeten een grotere inspanning leveren als het aankomt op techniekonderwijs, schrijft Witteveen. 'Maar de veranderingen reiken verder: het werk verandert en medewerkers zullen mee moeten veranderen.' In de komende jaren zal de sector een transformatie ondergaan, onder meer door digitalisering en de energietransitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden