NIEUWSdroogte in nederland

Grondwaterstanden weer enigszins hersteld na aanhoudende neerslag van afgelopen weken

De aanhoudende neerslag van de afgelopen weken heeft het grondwater weer wat aangevuld. De onmiddellijke dreiging van de droogte is daarmee van de baan. Dat blijkt uit de nieuwe droogtemonitor, woensdag gepubliceerd door de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW).

Joris Tieleman
Het hoogheemraadschap van Delfland inspecteert vanwege de aanhoudende droogte veendijken in het werkgebied. Veendijken kunnen door de droogte sneller krimpen en barsten dan andere dijken. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Het hoogheemraadschap van Delfland inspecteert vanwege de aanhoudende droogte veendijken in het werkgebied. Veendijken kunnen door de droogte sneller krimpen en barsten dan andere dijken.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Hoewel het neerslagtekort daarmee iets is afgenomen, is het nog steeds te droog in grote delen van het land. 2020 hoort bij de vijf procent droogste jaren van de afgelopen eeuw.

Vooral Zeeland, Friesland en Noord-Holland zijn veel droger dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Ook de droge zandgronden van Brabant, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn nog niet geheel hersteld van de droogte.

null Beeld KNMI
Beeld KNMI

Voorlopig voorziet de LCW geen nieuwe fase van droogte. Zowel de Rijn als de Maas zijn stroomopwaarts goed gevuld, en tot het weekend zal er nog flinke neerslag vallen. Daarna wordt het weer warmer en droger.

Droog weer vormt momenteel vooral een risico voor de hogergelegen delen van het land, die geen gebruik kunnen maken van water uit de grote rivieren. Waterschappen door heel Nederland houden hun waterstand zo hoog mogelijk, ter voorbereiding op een mogelijke nieuwe droogte later deze zomer.

Er is momenteel ook weer ruim voldoende oppervlaktewater voor de drinkwaterproductie. Wel roept de LCW huishoudens en bedrijven op om nog steeds bewust om te gaan met drinkwater. Ook blijft op veel plaatsen het verbod op sproeien met slootwater van kracht. De scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder van te lage rivierstanden.

Lees door over de ‘sluipmoordenaar’ die droogte heet

Dossier

Natuurbranden, mislukte oogsten, kapotte dijken en bedreigde diersoorten. Nederland wordt geteisterd door droogte. De Volkskrant onderzoekt in dit dossier wat de gevolgen zijn, hoe het zover heeft kunnen komen – en hoe de droogte valt op te lossen.

De Nederlandse bodem blijft naar (mot)regen snakken

Ondanks enkele regenbuien in de maand juni blijft de grond in grote gebieden in Nederland kurkdroog. Momenteel is tweederde van de bodem in Nederland aanzienlijk droger dan normaal zou zijn in deze tijd van het jaar.

Hoe droog is het bij u in de buurt?

Bekijk dagelijks de droogtekaart van Nederland, en ontdek waar het landschap verdort, en waar niet.

Open Redactie

Dit artikel kwam tot stand met inbreng van lezers via de Open Redactie. Wilt u ook meedenken met de redactie? Meld u dan hier aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden