Grondlegger Bikram Yoga aangeklaagd voor seksueel misbruik

Bikram Choudhury, de geestesvader van het wereldwijd populaire Bikram Yoga wordt door zes vrouwen aangeklaagd voor aanranding. De yoga-goeroe wordt al langer achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik.

Bikram Choudhury, grondlegger van Bikram Yoga. Beeld ap
Bikram Choudhury, grondlegger van Bikram Yoga.Beeld ap

De recentste aantijging is van medio februari. Choudhury (69) zou een Canadese vrouw hebben verkracht die bij hem de opleiding tot Bikram Yoga-docent volgde. Volgens de aanklacht die bij de rechtbank in Los Angeles is gedaan, werd de vrouw meerdere keren door Choudhury misbruikt en probeerde de goeroe zijn gedrag te rechtvaardigen door te zeggen dat hij stervende was. 'Je moet me helpen', zou hij gezegd hebben. 'Als je geen seks met me hebt ga ik dood. Je redt mijn leven.'

Choudhury verwierf een bijna heilige status als yoga-goeroe toen de door hem bedachte Bikram Yoga wereldwijd een trend werd. De yogavorm bestaat uit een vaste reeks oefeningen die 90 minuten lang herhaald worden in een ruimte die is opgewarmd tot 40 graden.

Het heeft Choudhury, die de naar hemzelf vernoemde yogavorm als merknaam heeft laten vastleggen, geen windeieren gelegd. Met Bikram Yoga heeft hij een klein imperium opgebouwd met wereldwijd ruim 600 yogastudio's. Een opleiding tot gecertificeerd Bikram-docent kost zo'n 10.000 euro.

'Sekte-achtige sfeer'

Maar de toenemende beschuldigingen van misbruik en seksuele intimidatie hebben barsten in het spirituele imago van het yogafenomeen geslagen. In 2013 werd Choudhury door twee voormalige vrouwelijke cursisten beschuldigd van seksueel misbruik, mishandeling, intimidatie en verkrachting. Een van de slachtoffers die aangifte tegen Choudhury deed sprak over 'een sekte-achtige sfeer' die haar er lange tijd van weerhield het gedrag van de yogaleraar als misbruik te zien.

Choudhury ontkent alle aantijgingen en heeft in een verklaring laten weten dat de beschuldigingen 'de yoga gemeenschap onnodig schande bezorgen' en 'de gezondheids- en spirituele voordelen die Bikram Yoga miljoenen beoefenaars wereldwijd heeft gebracht' onteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden