Groenlandijs smelt iets minder dan gedacht

Amerikaanse onderzoekers melden slecht en goed nieuws over de ijskap op Groenland, vrijdag in Science: hij smelt, alleen minder hard dan was gedacht....

De veranderde massabalans van het ijs op Groenland blijkt uit metingen van de twee GRACE-kunstmanen, die sinds 2002 de zwaartekracht van de aarde van plaats tot plaats kunnen meten. Daaruit is ondermeer af te leiden hoeveel ijsmassa’s er op Groenland liggen en hoe die variëren.

Volgens de metingen verloor Groenland in de jaren 2003-2005 ruim 101 miljard ton (gigaton) ijs per jaar. Het verlies concentreert zich in de lage gebieden, langs de randen van het eiland. Onder de 2000 meter hoogte verdwijnt 155 gigaton ijs per jaar. Op grotere hoogte komt er in het binnenland jaarlijks 54 gigaton ijs bij door extra sneeuwval.

De smeltende ijsmassa’s geven volgens de berekeningen van de onderzoekers momenteel een zeespiegelstijging van 0,28 millimeter per jaar. Dat is ongeveer 10 procent van de 3 millimeter per jaar die wel met satellieten wordt gemeten. Als de ijskap op Groenland helemaal smelt leidt dat tot zes of zeven meter zeespiegelstijging over de hele wereld.

Het in Science gemelde netto verlies is iets minder groot dan de 118 gigaton per jaar die eerder werd geschat, op grond van andere satellietmetingen. De onderzoekers geven echter aan dat het verschil niet wezenlijk is en vrijwel binnen de onzekerheden in de metingen vallen.

Omgekeerd bevestigen de metingen de eerdere schattingen van het smeltende ijs op Groenland, zegt de Utrechtse gletsjeronderzoeker prof.dr. Hans Oerlemans. Van de precieze getallen is hij niet onder de indruk. 'Daarvoor zijn de onzekerheden veel te groot.'

De aangroei in de hoge binnenlanden, zeggen ze, wordt ruimschoots teniet gedaan door het smelten in de lagere kustgebieden. Daar gaat ijs verloren door smelten en het versneld afglijden van gletsjers naar zee. In de jaren negentig was de situatie nog in evenwicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden