Grindr laat weer eens zien hoe weinig de techwereld geeft om zijn gebruikers

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: hiv-data delen.

Het was zo’n bericht waarbij je drie keer huh?! denkt: ‘Datingapp Grindr stopt met delen hiv-data gebruikers met bedrijven’, kopte de site deze week.

Huh 1: dat je kennelijk je hiv-status kunt opgeven in een datingapp. Die optie zit vast niet in Lexa.

Huh 2: dat er mensen zijn die dit vervolgens doen. Dit lijkt me gevoelige informatie en datingsites worden doorgaans niet geroemd om hun beveiliging. Ik begrijp de functie en het is te prijzen dat sommige gebruikers potentiële sekspartners vooraf willen informeren welk vlees ze in de kuip krijgen. Het is werkelijk dapper kenbaar te maken dat je hiv-drager bent, helemaal vanwege de kans op uitstoting die zo’n mededeling met zich meebrengt. Wat me zou weerhouden het vinkje te zetten is de kans dat deze informatie naar buiten komt, hoe klein ook.

Huh 3: dat het Grindr een goed idee leek deze informatie te delen met derden.

De laatste huh was veruit de krachtigste. Hoe haal je het in je hoofd de intiemste informatie over iemands privéleven ongevraagd te delen met andere bedrijven? Om de app te verbeteren, verweerde Grindr zich. Anders geformuleerd: om ervoor te zorgen dat gebruikers de Grindr-app vaker en langer openen – voor eigen gewin dus. Maar, verweerde Grindr zich ook, de informatie was geanonimiseerd (geheel ‘anoniem’ werden ook locatiedata en mailadressen gedeeld), het is ‘standaardgebruik’ en Grindr is nu eenmaal een ‘publiek platform’. Had je die informatie maar niet vrijwillig moeten delen, zegt Grindr eigenlijk. Eigen schuld, dikke bult. Met je hiv. Dat het bedrijf aankondigde ermee te stoppen, natuurlijk pas nadat het nieuws bekend was geworden, zegt genoeg.

Het voorval laat weer zien dat het welzijn van zijn gebruikers de techwereld goeddeels aan de reet kan roesten. Alles is toegestaan, zolang er maar zo veel mogelijk zieltjes worden gewonnen, er zo veel mogelijk geld wordt binnengeharkt en het bedrijf in kwestie de grootste is of blijft. Software biedt uitgekiende mogelijkheden de wereld ongemerkt naar eigen hand te zetten. Gelukkig blijkt inmiddels dat zulke manipulaties vroeg of laat bekend worden. Zie Volkswagen. Zie Uber. Zie Grindr.

Een vierde huh is trouwens ook op zijn plaats: het nieuws deed opmerkelijk weinig stof opwaaien. De Britse krant The Guardian haalde fel uit naar Grindr, daarmee was het wel zo’n beetje gedaan met de publieke verontwaardiging. Benieuwd wat er was gebeurd als een vergelijkbaar lek was ontdekt in Relatieplanet, Lexa of Ashley Madison.

Intussen zou ik als grindrette en grindrier mijn data subiet van dit ‘publieke platform’ laten verwijderen en er nooit meer terugkeren. In godsnaam dan vanavond maar naar het publieke platform kroeg. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden