Griepmeldingen uit de hele wereld

Verdachte ziektegevallen gemeld uit onder meer de VS, Europa en Nieuw-Zeeland...

Van onze buitenlandredactie

amsterdam Nieuwe gevallen van besmetting met het dodelijke varkensgriepvirus zijn dinsdag uit de hele wereld gemeld, onder meer uit Colombia, Israël en Nieuw-Zeeland.

Tot nu toe zijn alleen doden gevallen in Mexico, waar het virus voor het eerst is gesignaleerd. Het aantal Mexicanen dat mogelijk aan de varkensgriep is bezweken, stond dinsdagavond op 152. In Canada is bij 13 zieken vastgesteld dat zij lijden aan de bewuste griep.

Het aantal verdachte ziektegevallen in de VS is opgelopen tot 68. Van twee sterfgevallen in de staat Californië wordt een verband met de varkensgriep onderzocht. In New York hebben studenten die niet in Mexico zijn geweest toch varkensgriep. Zij moeten door uit Mexico teruggekeerde klasgenoten zijn aangestoken. President Obama vraagt het Congres 1,5 miljard dollar voor geneesmiddelen en vaccinontwikkeling.

De Europese Commissie spreekt voortaan van ‘nieuwe griep’, om de varkensvleesindustrie te ontzien. De meeste Balkanlanden hebben de import van varkensvlees opgeschort. In de EU is de ziekte bij vier personen vastgesteld, twee in Groot-Brittannië en twee in Spanje. Hun situatie is niet zorgwekkend. Verder zijn er 58 verdachte gevallen: mensen die de symptomen hebben maar bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Die bevinden zich vooral in Groot-Brittannië en Spanje, maar ook in Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Griekenland, Ierland, Italië, Polen en Zweden.

Donderdag bespreken de Europese ministers van Volksgezondheid in een spoedvergadering de situatie. Dan wordt ook in kaart gebracht welke landen antivirale middelen (bestemd voor reeds besmette mensen) in voorraad hebben. Het ontwikkelen van een vaccin om de ziekte te voorkomen zal drie tot zes maanden duren.

Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) moeten Europeanen alleen naar Mexico reizen als dat ‘onvermijdelijk en noodzakelijk’ is. De ECDC heeft de lidstaten aanbevolen negatieve reisadviezen af te geven. Nederland raadt burgers nu af Mexico te bezoeken.

Een varkensgrieppandemie is niet onvermijdelijk; toch zouden landen zich op het ergste moeten voorbereiden, aldus plaatsvervangend directeur-generaal Fukuda van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de WHO valt de ziekte niet in te dammen. De organisatie schat dat zich op elk moment een half miljoen mensen per vliegtuig verplaatsen. Daarom ziet zij niets in grenssluitingen of reisbeperkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden