Griepgolf is grote schadepost voor werkgevers: een zieke werknemer kost ze gemiddeld 241 euro per dag

De griepgolf waar ons land sinds half december mee kampt, is een flinke schadepost voor de economie. Medewerkers die met griep of een verkoudheid thuiszitten, kosten hun werkgever gemiddeld 241 euro per dag, berekende onderzoeksbureau TNO in 2016.

Rens Blom
Een verkouden vrouw stoomt. Beeld anp
Een verkouden vrouw stoomt.Beeld anp

Jaarlijks zijn Nederlandse bedrijven gemiddeld 1,3 miljard euro kwijt aan de winterse griep- en snotterepidemie, zo valt te berekenen op basis van die TNO-gegevens.

Volgens TNO waren griep en verkoudheid in 2015 de oorzaak van 44 procent van alle ziekteverzuimgevallen. Elk jaar valt 13,2 procent van de werkenden uit door griep of verkoudheid. Dat zijn ruim 1,1 miljoen zieken per jaar. Een door griep of verkoudheid gevelde medewerker blijft bijna een hele werkweek (gemiddeld 4,7 werkdagen) ziek thuis, aldus TNO.

Uitzieken

Bij de geschatte 241 euro griepkosten per dag gaat het onder meer om directe kosten als het doorbetalen van het loon en de begeleiding door de bedrijfsarts. Daar komen nog indirecte kosten bovenop, zoals het verlies aan arbeidsproductiviteit en de kosten van vervanging door bijvoorbeeld uitzendkrachten. Overigens is griep niet de grootste kostenpost wat betreft ziekteverzuim: dat zijn psychische klachten. Jaarlijks komt 12 procent van de werknemers een keer thuis te zitten met psychische problemen als een burn-out. Dat zijn er minder dan het aantal grieppatiënten, maar mensen blijven met psychische klachten veel langer thuis: zij gaan gemiddeld pas na 55 dagen weer aan het werk.

Er woedt officieel een griepepidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen bij de huisarts aankloppen met griepverschijnselen. De afgelopen weken werd die grens ruim overschreden; begin februari noteerden huisartsen bijvoorbeeld 160 griepgevallen per 100.000 Nederlanders.

Volgens epidemiologie-onderzoekster Mariëtte Hooiveld van onderzoeksbureau NIVEL het daadwerkelijke aantal grieplijders nog veel hoger. 'Vooral kinderen en ouderen gaan met griepklachten naar hun huisarts, maar de meeste werkenden gaan daarvoor niet naar de dokter. Zij duiken gewoon hun bed in om uit te zieken.'

Dat uitzieken doen ze vaak niet lang genoeg, waardoor ze niet volledig hersteld naar kantoor terugkeren. Volgens de data van TNO is angst voor baanverlies de belangrijkste reden om te snel weer aan het werk te gaan. Maar halfzieke collega's steken de rest van het kantoor vaak aan, waardoor de werkgever slechter af is dan als de besmettingshaard zich eerder ziek had gemeld of langer thuis was gebleven.

Griepgolf over hoogtepunt heen

Er zijn ook bedrijven die verdienen aan een griepepidemie. Drogisterijen verkopen deze weken fors meer griepgerelateerde producten als thermometers, aspirines en hoestdrank, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Kruidvat en Trekpleister zien volgens een woordvoerder 'een grote omzettoename, ook in vergelijking met de vorige griepgolf.' Bij drogist.nl krijgt de klantenservice veel vragen over thermometers en welke griepproducten het beste voor kinderen gebruikt kunnen worden. Uitzendbureau Randstad zegt bij elke griepgolf meer opdrachten te krijgen dan in griepvrije tijden, ook nu.

NIVEL meldde woensdag dat de huidige griepgolf over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Vorige week gingen 151 op de 100.000 Nederlanders naar de huisarts met griepverschijnselen, dat is dus iets minder dan begin deze maand. NIVEL krijgt wekelijks cijfers van zo'n veertig huisartsen aangeleverd en doet op basis daarvan uitspraken over het verloop van de epidemie. Gemiddeld duurt een griepepidemie in Nederland negen weken. De huidige epidemie zit nu al in zijn tiende week. De langste griepepidemie in Nederland ooit gemeten sloeg toe in de winter van 2014-2015 en duurde maar liefst 21 weken. Vorige winter hield de griepgolf vijftien weken aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden