Griekenland verbiedt export 25 verschillende medicijnen

De Griekse regering heeft de export van 25 soorten geneesmiddelen verboden, uit vrees voor een humanitaire crisis in het door medicijntekorten geplaagde land. Dat heeft het Griekse ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Een patiënt zit op de gang in een ziekenhuis in Athene. Beeld afp
Een patiënt zit op de gang in een ziekenhuis in Athene.Beeld afp

Griekenland is voor medicijnen vrijwel volledig aangewezen op import uit andere landen. Omdat de prijzen van medicijnen in Griekenland momenteel erg laag zijn, is het voor groothandelaren lucratief om ze door te verkopen aan andere landen, waar de prijzen hoger liggen. De laatste weken is de wederuitvoer van sommige medicijnen sterk gestegen, waarschuwen Griekse toezichthouders. Deze wederuitvoer is weliswaar toegestaan volgens Europese regels, maar onwenselijk nu Griekse apothekers klagen dat ze steeds moeilijker aan medicijnen kunnen komen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. 'Er zijn malversaties aan het licht gekomen van sommige spelers in de farmaceutische sector', zei een woordvoerder van het ministerie.

De medicijnvoorziening staat al tijden onder druk in Griekenland. Anticiperend op medicijntekorten zijn veel Grieken aan het hamsteren geslagen, wat de situatie er niet beter op maakt. De Griekse gezondheidszorg gaat gebukt onder geldproblemen. Ziekenhuizen en het Griekse ziekenfonds staan voor meer dan 1,1 miljard euro in het krijt bij de farmaceutische industrie voor sinds december niet betaalde rekeningen. De grote farmaceutische bedrijven, zoals Bayer, Merck en AstraZeneca, hebben toegezegd dat ze om humanitaire gronden medicatie blijven leveren aan Griekenland, ondanks de betalingsachterstanden.

Nog een week medicijnen, 'daarna stopt alles'

Farmaciebedrijven willen niet meer leveren aan de apothekers in de Griekse stad Drama. Toch is dat niet hun enige probleem. 'Patiënten zijn hier verwend.' (+)

Volkskrant-verslaggever Ana van Es verhaalt dagelijks vanuit Drama over de gevolgen van de Griekse crisis. Lees hier de vorige afleveringen.

Conflict

Op de achtergrond speelt een conflict tussen de farmaceutische industrie en groothandelaren in medicijnen. Producenten van medicijnen hebben last van de lage prijzen in Griekenland, groothandelaren profiteren er juist van door medicijnen door te verkopen aan het buitenland. De farmaceutische industrie trok enkele weken geleden al aan de bel over de wederuitvoer van hun naar Griekenland geïmporteerde medicijnen. De Europese Federatie van de Farmaceutische Industrie (EFPIA), vertegenwoordiger van veertig medicijnproducenten, schaart zich dan ook achter het door de Griekse regering uitgevaardigde exportverbod. De 'buitengewone omstandigheden' in Griekenland vragen om 'buitengewone maatregelen', aldus de EFPIA in een verklaring. Een verbod op het exporteren van voor Griekse patiënten bedoelde medicatie is 'een gepast en gerechtvaardigd antwoord op mogelijke tekorten en helpt een potentiële humanitaire crisis voorkomen'.

De groothandelaren wijzen de kritiek van de hand. Eirini Markaki, de baas van het Griekse verbond van groothandelaren in medicijnen, ontkende tegenover persbureau Reuters dat de wederuitvoer van geneesmiddelen is toegenomen. Wel loopt er een onderzoek naar één groothandelaar, die eind juni in twee dagen tijd 700 duizend doosjes pillen exporteerde, terwijl alle groothandelaren bij elkaar in de eerste helft van deze maand tot 179 duizend kwamen.

null Beeld epa
Beeld epa

Economische belangen

De Europese belangenorganisatie van groothandelaren in medicijnen, de EAEPC, haalde enkele weken geleden hard uit naar de farmaceutische industrie. De klacht over wederuitvoer zou zijn ingegeven door economische belangen, niet door vrees voor een humanitaire crisis, aldus de belangenorganisatie. De EAEPC ontkent verder dat er een verband is tussen medicijntekorten en wederuitvoer. Tekorten ontstaan juist doordat ziekenhuizen en verzekeraars de apothekers niet meer kunnen betalen, waardoor apothekers weer schulden opbouwen bij pillenfabrikanten en handelaren, met als gevolg een haperende toevoer van medicijnen. Bovendien is de wederuitvoer van medicijnen volgens de organisatie sinds 2012 juist met een derde afgenomen. 'De rijke farmaceutische industrie probeert een mogelijke nieuwe crisis in Griekenland uit te buiten door een schaarste aan medicijnen te schetsen', schreef de EAEPC in een brief aan eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheidszorg).

Een Apotheek in Athene. Beeld epa
Een Apotheek in Athene.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden