Graf Toetanchamon geeft geheimen nog niet prijs

Er wordt voorlopig niet geboord in de muren van de Egyptische graftombe. De aanwijzingen dat er verborgen ruimten in zitten, zijn te vaag.

Nefertiti.Beeld reuters

Het jongensboek van de geheime kamer van Toetanchamon wil maar niet op gang komen. Ook op nieuwe, gedetailleerde radarscans waarnaar de wereld reikhalzend uitkeek, is niet te zien of er nu wel of geen verborgen ruimten zitten achter de muren van 's werelds beroemdste Egyptische graftombe.

50 procent kans

'De resultaten wijzen uit dat er 50 procent kans is dat er een holte achter de muren van de tombe van Toetanchamon zit', aldus de Egyptische minister van antiquiteiten Khaled El Enany in een officiële verklaring. Een opmerkelijke uitspraak: zijn voorganger, minister Mamdouh Eldamaty, verklaarde twee maanden geleden nog plechtig dat het '90 procent zeker is dat er iets achter de muren zit'.

Pas over een jaar op zijn vroegst moeten weer nieuwe scans alsnog duidelijkheid brengen, bleek afgelopen weekeinde op een driedaagse conferentie in het nieuwe Grand Egyptian Museum bij Giza. De boor blijft voorlopig in het vet. Pas als absoluut zeker is dat er achter de muren van 'Toets' tombe onbekende ruimten zitten, wil El Enany overwegen om een gaatje te boren in de bijna 34 eeuwen oude wanden.

Verborgen tombes bij het graf van Toetanchamon?

En toen bleken er twee verborgen kamers te zijn bij het beroemde graf van kindfarao Toetanchamon. Wat zou daar zijn? Komende week maken de Egyptische autoriteiten meer bekend. De wildste, en controversiële, theorie: het is de langgezochte tombe van Nefertiti. Lees hier meer. (+)

Onenigheid

De zaak kwam op gang nadat Nicholas Reeves, een overigens gerespecteerde Egyptoloog, had betoogd dat er in twee achterwanden van de grafkamer van Toetanchamon vaag deurposten te zien zijn. Bewijs dat de tombe slechts onderdeel is van een veel grotere tombe - die van de enigmatische Egyptische koningin Nefertiti, volgens Reeves. Eerste radarscans, uitgevoerd door een particulier Japans bedrijf en beoordeeld door onder meer experts van NASA, zouden daarna hebben uitgewezen dat er achter de muren holten zitten, aldus Reeves en Eldamaty.

Maar op de conferentie werd voor het eerst duidelijk dat daarover onder experts grote onenigheid is. Als er al iets achter de muren zit, is dat hooguit een onafgemaakte ruimte, betoogde directeur Friederike Seyfried van het Egypte-museum in Berlijn volgens de Egyptische krant Al Ahram: 'Door de plotse dood van de kind-farao moest men de tombe snel voltooien. Vandaar dat er een holte is gevonden.' Anderen wijzen erop dat de Vallei der Koningen bekendstaat om zijn natuurlijke holten. 'In mijn hele loopbaan heb ik nog nooit een ontdekking in Egypte meegemaakt gedaan door radarscans', aldus de flamboyante ex-minister van antiquiteiten Zahi Hawass.

De grafkamer van Toetanchamon.Beeld epa

Toetanchamon en Nefertiti

Dat het dan ook nog eens Nefertiti zou zijn die achter de muren ligt, gaat de experts al helemaal te ver. 'Nick tegen de wereld', zo kenschetste het Britse egyptologenblad Nile de bijeenkomst op dat punt. Maar Nick Reeves zelf hield ook dit weekeinde vol dat bepaalde inscripties op de muren en de indeling van de tombe erop zouden duiden dat Toetanchamon toch echt is bijgezet in het voorportaal van Nefertiti.

Toetanchamon stierf in de 14de eeuw voor Christus al op 18- of 19-jarige leeftijd, vermoedelijk aan de gevolgen van wondinfectie of malaria. Nefertiti, vooral beroemd vanwege de iconische buste die van haar is te bezichtigen in het Berlijnse museum, was naar men aanneemt zijn stiefmoeder. Haar graf is nog altijd niet teruggevonden, hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat het al in de Egyptische oudheid is leeggeroofd.

Egyptoloog Nicholas Reeves bij het graf van Toetanchamon.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden