Google voorspelt nu ook griepuitbraak

Wie goed doet, wie goed ontmoet – maar die volkswijsheid gaat niet op als je Google heet en je je aan medische voorspellingen waagt.

Het Amerikaanse bedrijf heeft Google Flu Trends geïntroduceerd, een website waarop per Amerikaanse staat is af te lezen in hoeverre daar het griepvirus de kop op steekt (minimaal, laag, gemiddeld, hoog en zeer sterk). Google baseert zijn voorspellingen op het aantal zoekopdrachten naar ‘flu’ dat in zijn zoekmachine wordt ingevoerd.

Het internetbedrijf zegt aan de hand van deze gegevens een griepuitbraak twee weken eerder te kunnen voorspellen dan de onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten, een overheidsbureau dat belast is met de bestrijding van epidemieën.

Google zegt bij een vergelijking over de afgelopen vijf jaar van de meldingen van griep bij de CDC en ‘grieperige’ zoekopdrachten een verband te hebben gevonden over hoeveel mensen naar informatie over griep zoeken en hoeveel er de ziekte werkelijk onder de leden hebben.

De CDC doet er een week tot twee weken langer over om zijn gegevens in een prognose te gieten dan Google, aldus het internetbedrijf. De overheidscentra baseren zich op de influenzameldingen bij 1.500 artsen, die elk jaar 16 miljoen patiënten zien. Google trekt wereldwijd rond de 141 miljoen (unieke) bezoekers per maand, rond de 4,5 miljoen per dag.

Privacy
Vrijdag vroegen twee privacybeschermers in de Verenigde Staten zich in een brief aan het bedrijf af in hoeverre de gegevens die Google voor Flu Trends verzamelt, geanonimiseerd zijn en blijven. Misschien ligt griep niet zo gevoelig, maar de organisaties vragen zich wat er gebeurt als een officier van justitie via een dwangbevel Google dwingt om de identiteit van alle bezoekers die informatie zoeken over het telen van wiet. Of wat als er een dodelijke ziekte rondwaart, stelt de BBC-columnist Bill Thompson, en de overheid graag zou achterhalen wie Google raadpleegt om na te gaan of er een behandeling tegen is.

Google zegt dat bezoekers alleen aan hun IP-nummer (de cijferreeks die computers onderscheidt op internet) of hun cookie (een bestandje met browserinstellingen) te achterhalen zijn. Pas als ze ook diensten afnemen van Google, als Gmail, is er meer over ze bekend. Google zegt ook een deel van zijn logbestanden na negen maanden te anonimiseren.

Het Electronic Privacy Information Center (EPIC), een onafhankelijke organisatie die ijvert voor de burgerrechten op internet, stelt ‘dat er geen enkele wettelijke of technologie garantie is dat voorkomt dat het surfgedrag van een individu wordt afgeschermd’.

Overigens: de plek waar een Amerikaan nu het minste risico loopt op een paar dagen gedwongen bedrust is Florida. In zes oostelijke staten, waaronder Vermont, doet zich een gemiddeld aantal griepgevallen voor.

Lokale metingen
Het idee achter griepmetingen is niet nieuw. In Nederland wordt sinds 2003 via internet in kaart gebracht hoe de griep zich manifesteert. Daarvoor kan iedereen zich alles vrijwilliger aanmelden bij de Grote Griepmeting voor Nederland en België.

De website vraagt deelnemers een keer per week te melden of ze symptomen als koorts hebben, spierpijn, een zere strot of een snotterige neus of juist helemaal niets mankeren. Uit die gegevens wordt een kaart samengesteld, waarbij het aantal griepgevallen per postcode is te zien.

Aan de Grote Griepmeting doen rond de 2.500 vrijwilligers uit Nederland en België mee. Daarvan werden er bijna 600 aangemerkt als 'verkouden' en 9 met 'vermoedelijk griep'.

In Nederland krijgen elk jaar rond de 80 duizend mensen griep. Tijdens een epidemie sterven er 1000 tot 2000 mensen aan het virus. Daarvan is 90 procent 65 jaar of ouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden