Google komt met twee nieuwe Nexus-smartphones

Google heeft, zoals verwacht, niet één, maar twee nieuwe Nexus-smartphones gelanceerd. Google heeft LG de Nexus 5X laten maken terwijl het Chinese Huawei de 6P voor zijn rekening mocht nemen. De 5X is een update van de bestaande Nexus 5 terwijl de 6P een compleet nieuwe opvolger is van de Nexus 6 die door Motorola werd gemaakt.

Redactie
Google Nexus 6P Beeld ap
Google Nexus 6PBeeld ap

De meest in het oog springende Nexus-smartphone is de 6P. Het nieuwe compleet van aluminium gemaakte vlaggenschip van Google heeft een 5,7-inch display, maar volgens Google is het apparaat kleiner dan smartphones van concurrenten omdat de 6P amper randen heeft.

Een andere opmerkelijke vernieuwing is de vingerafdrukscanner. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de iPhone van Apple hebben Google, Huawei en LG ervoor gekozen om de scanner aan de achterzijde van de smartphone te plaatsen. Op die manier kan een vingerafdruk worden gescand zonder dat de gebruiker de telefoon er op een andere manier voor vast hoeft te houden.

Google Nexus 5X Beeld afp
Google Nexus 5XBeeld afp

De 6P is ook qua specificaties het absolute topmodel in de Nexus-series. In de 6P zit een Snapdragon 810-processor, 3GB RAM en een AMOLED-scherm met een maximale resolutie van 2560x1440 pixels. De Nexus 6P komt in drie verschillende kleuren op de markt en ook met drie verschillende opslagruimtes: 32GB, 64GB of 128GB. Ook de Nexus 5X, die in het wit, zwart en blauw uitkomt, heeft een vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Verder is het apparaat vooral een update van de Nexus 5. In de 5X zit een Snapdragon 808 en 2GB RAM. Qua opslag krijgt de gebruiker de keuze tussen 16GB en 32GB.

null Beeld ap
Beeld ap

Google Play Music

Google kondigde ook een aantal andere zaken aan. Zo gaat het bedrijf concurrent Apple achterna met de prijsstelling van zijn muziekdienst Google Play Music All Access. Een los abonnement blijft 10 euro per maand kosten, maar Google voegt daar nu een gezinsabonnement aan toe. Voor 15 euro per maand kunnen zes mensen gebruikmaken van één abonnement.

Het nieuwe gezinsabonnement was te verwachten. Toen Apple in juni bekendmaakte dat het met gezinsabonnementen van 15 euro per maand kwam voor Apple Music, leek het voor concurrenten onvermijdelijk om die prijsstelling te volgen. Google zet die stap nu, van Spotify wordt verwacht dat het ook dit jaar nog met zo'n abonnement komt. Wanneer de gezinsabonnementen op de markt komen, heeft Google nog niet laten weten.

null Beeld epa
Beeld epa

Pixel C

Google heeft tijdens het speciale event in San Francisco bovendien niet alleen producten laten zien die binnen een paar dagen in de winkels liggen, maar ook een tablet die wat later op de markt komt, de Pixel C. Net als de Pixel-laptop is de Pixel C een apparaat dat vooral wordt gemaakt om anderen in de industrie te laten zien wat er mogelijk is met Android.

Net als de Pixel-laptop is de Pixel C gemaakt van hoogwaardige materialen en onderdelen. Een unieke functie van de Pixel C is het toetsenbord. Net als de iPad Pro van Apple en de Surface Pro van Microsoft komt de Pixel C met een optioneel toetsenbord. Net als bij de concurrentie dient het toetsenbord van de Pixel C als cover voor het tablet, maar wat totaal anders is, is dat het toetsenbord van Google met een magneet is bevestigd. Zodra het toetsenbord in de juiste houding wordt geschoven, klikt het via een magneetconstructie vast.

Wanneer de gebruiker klaar is met het toetsenbord kan hijhet achter het tablet klappen en als de tablet wordt afgesloten kan het toetsenbord als cover op het scherm worden gelegd. Uniek aan de Pixel C is dat het toetsenbord op dat moment niet alleen als cover dient, maar dat het ook direct wordt opgeladen via inductie.

Op het losse toetsenbord en de software - de Pixel C draait op Android terwijl de Pixel op Chrome OS draait - na is de Pixel C bijna identiek aan de gewone Pixel. Wat daarom erg verrassend is, is dat de Pixel C behoorlijk scherp geprijsd is. De Pixel C komt in de VS sowieso voor de feestdagen op de markt en gaat dan zo'n 499 euro kosten. Het toetsenbord kost nog eens 150 euro extra. Of de Pixel C op korte termijn ook in ons land te koop is, is niet bekend.

null Beeld epa
Beeld epa

Marshmellow

Tot slot maakte Google nog bekend dat de nieuwste versie van Android, Marshmellow, vanaf volgende week te downloaden is. Het nieuwe besturingssysteem biedt vooral onder de motorkap behoorlijke verbeteringen.

Volgens Google is Marshmallow een hele verbetering op het gebied van privacy. Waar de gebruiker voorheen na de installatie van een app meteen akkoord moest gaan met een hele lijst aan permissies, krijgt hij in Marshmallow pas permissies voorgeschoteld als een app dat echt nodig heeft. Een app die bijvoorbeeld toegang tot gps nodig heeft voor een bepaalde functie, vraagt pas op het moment dat gps geactiveerd moet worden of dat van mag. Voor ontwikkelaars is het fijn dat de permissievraag nu niet iedere keer meteen op het scherm verschijnt als gebruikers een app net hebben geïnstalleerd.

null Beeld ap
Beeld ap

Batterij

Een andere belangrijke verbetering aan Android 6.0 is de manier waarop het systeem met je batterij omgaat. Zodra je je smartphone of tablet even niet meer gebruikt gaat een Android-toestel met Marshmallow in een diepere slaap. Op die manier wordt een hoop energie bespaard volgens Google. Ondanks de diepere slaap, blijven Marshmallow-apparaten wel 'wakker genoeg' om berichten te ontvangen.

Android 6.0 Marshmallow komt rond 5 oktober uit voor gebruikers van de Nexus 5, 6, 7 (2013-model), 9 en Player. Android-gebruikers met een niet-Nexus-toestel zijn van de update afhankelijk van hun toestelbouwer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden