Google haalt oud idee uit de kast: locatie delen met vrienden

Google Maps krijgt een aantal nieuwe mogelijkheden. Eenvoudig een geparkeerde auto terugvinden bijvoorbeeld. Of een locatie delen met vrienden, zodat ze precies kunnen volgen waar u fietst.

Foto Google

'Ben je er al bijna?' Of, op een festival, 'waar staan jullie?' Gevolgd door tientallen Whatsappjes met updates. Dat kan beter, moet Google hebben gedacht. Via zijn populaire app Google Maps kan binnenkort gewoon real time worden gevolgd hoe iemand zich over de kaart beweegt. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de aanstormende taxi in de Uber-app.

De nieuwe functie van Google Maps is om twee redenen opvallend. Facebook stopte enige tijd geleden juist met de mogelijkheid een exacte locatie te delen in zijn chatapp Messenger. De nadelen (privacy, batterij van de telefoon) waren te groot. Google probeert de mogelijke privacybezwaren weg te nemen door veel opties te bieden voor dit delen. Zo kan worden aangegeven hoe lang de locatie wordt gedeeld met een belangstellende. Ook moet de optie per contactpersoon worden aangezet.

Auto terugvinden

De deelfunctie is óók opvallend omdat Google dit jaren geleden ook al aanbood. In 2009 lanceerde Google de inmiddels al lang vergeten app Latitude, in eerste instantie voor Blackberry-telefoons. Latitude deed exact hetzelfde als Google Maps binnenkort gaat doen, maar de app kwam voornamelijk in het nieuws vanwege privacyklachten: mensen zouden zonder dat ze het doorhebben kunnen worden gevolgd door hun contactpersonen. Later, in 2013, ondernam Google een volgende poging in zijn (weinig gebruikte) sociale netwerk Google+.

Diverse apps, zoals Whatsapp of iMessage, bieden al veel langer de mogelijkheid om locaties te delen, maar hier gaat het om statische informatie, niet om bewegende poppetjes. Google belooft in een blogpost dat het delen van locaties 'binnenkort' voor iedereen beschikbaar komt.

Een andere nieuwe functie in Google Maps is een terugvindhulp voor de auto. De laatste testversie voor Android laat een grote blauwe letter P zien bij de plek waar iemand zijn auto heeft achtergelaten. Het is niet bekend wanneer dit voor iedereen beschikbaar komt. Apple biedt dit in zijn kaart-app overigens al veel langer aan.

Meer over