Goedkope pil lijkt perfect middel tegen ghb-verslaving

De Radboud Universiteit gaat experimenteren met een nieuw wapen tegen ghb-verslaving: baclofen, de goedkope 'wonderpil' die beroemd werd nadat een Franse cardioloog claimde zichzelf ermee te hebben genezen van alcoholverslaving.

Ghb Beeld anp

'We hebben inmiddels gezien dat baclofen bij individuele ghb-verslaafde patiënten succes had', zegt hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong. 'Nu gaan we dit op grotere schaal onderzoeken.' Baclofen, een spotgoedkoop medicijn omdat het patent is verlopen, zal in zes klinieken op zo'n 80 ghb-verslaafden worden getest.

Tot nu toe wordt baclofen vooral ingezet bij alcoholisten. De Franse cardioloog Olivier Ameisen, die zichzelf regelmatig 'in coma' dronk en alles probeerde om van de alcohol af te komen, werd wereldberoemd met een bestseller over zijn afkickproces met baclofen. In zijn boek beschreef hij hoe het middel zijn hunkering naar alcohol volledig onderdrukte. Ameisen, die wereldwijd lezingen hield, overleed vorig jaar op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Zucht naar drugs
Baclofen is een spierverslapper die normaal wordt gebruikt bij spasticiteit en multiple sclerose. Het concurreert met de signalen die ghb afgeeft in het brein, waardoor de zucht naar drugs af zou nemen.
Voor de werking bij verslaving is nog geen hard bewijs, maar opvallend is dat Frankrijk baclofen deze maand als eerste land toeliet: artsen mogen de pil de komende drie jaar voorschrijven bij de behandeling van alcoholverslaving. Zowel in Frankrijk, Duitsland als Nederland lopen studies naar baclofen.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kreeg in 2011 een half miljoen euro van een onbekende zakenman voor onderzoek naar baclofen, omdat de farmaceutische industrie vanwege het verlopen patent weinig belangstelling had om te investeren. Recentelijk besloot de UvA het onderzoek uit te breiden. 'Studies die zijn gepubliceerd, zien er veelbelovend uit', zegt hoogleraar Reinout Wiers.

Schuimbekkend
Het is de eerste keer dat baclofen nu ook is toegestaan voor een onderzoek bij ghb-verslaafden. Sinds 2011 wordt ghb gezien als harddrug. Gebruikers raken geregeld 'out' en liggen dan schuimbekkend en stuiptrekkend op de grond. Ook belanden ze soms in coma in het ziekenhuis. Het middel is gemakkelijk zelf te maken, onder meer van velgenreiniger en gootsteenontstopper.

Het aantal patiënten dat zich voor ghb bij de verslavingszorg meldt, stijgt al jaren. Experts vergelijken ghb met heroïne vanwege de zeer verslavende werking: 70 procent van de gebruikers valt na het afkicken binnen drie maanden terug. Sommigen moeten om de paar uur gebruiken vanwege ontwenningsverschijnselen.

'Wij gaan nu baclofen inzetten om terugval te voorkomen', zegt hoogleraar verslavingszorg De Jong. 'Behandelaars zitten geregeld met hun handen in het haar. Ghb-verslaafde patiënten zien vaak niet in dat ze ziek zijn. Ook al belanden ze in coma op de Spoedeisende Hulp, daarna komen ze rustig nog twaalf, dertien keer terug.'

Zo werd de Brabantse afkickkliniek Novadic-Kentron onlangs door het tuchtcollege op de vingers getikt na de zelfmoord van een 26-jarige ghb-verslaafde. Zijn ouders waarschuwden keer op keer hem niet weg te sturen, maar de psychiater liet hem toch gaan.

Vandaag in de Volkskrant: Toegankelijke zelfmaakdrug is de nieuwe heroïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.