Goedkoop baarmoederhalskanker opsporen met azijn

Franse en Indiase onderzoekers hebben een simpele en goedkope test ontwikkeld om baarmoederhalskanker te ontdekken. Ideaal voor ontwikkelingslanden, stellen ze in een artikel in The Lancet van zaterdag (4 augustus)..

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Baarmoederhalskanker is het meest voorkomende kankertype in derdewereldlanden. Enkele honderdduizenden vrouwen overlijden er jaarlijks aan.

Bij de snelle test wordt gebruik gemaakt van een sterk verdunde azijnzuuroplossing. Die wordt op de baarmoederhals gesmeerd. Door na een minuutje onder belichting met een halogeenlamp naar witkleuring te kijken, is te zien of zich minuscule zweertjes, een beginstadium van kanker, hebben gevormd.

De screeningtest is zeven jaar achtereen beproefd, in India in de deelstaat Tamil Nadu. De testen werden uitgevoerd door verpleegkundigen. Dertigduizend vrouwen dienden als een soort controlegroep, ter vergelijking. Zij kregen de gebruikelijke basale gezondheidsinformatie over baarmoederhalskanker.

Vijftigduizend vrouwen (van 30 tot 60 jaar) kregen als extra de snelle azijnzuurtest aangeboden. Wanneer er met die test aanwijzingen werden gevonden voor beginnende kankervorming, werd een weefselmonster genomen.

Na zeven jaar waren in de testgroep 35 procent minder vrouwen overleden aan baarmoederhalskanker, in vergelijking met de controlegroep, melden de onderzoekers in het Lancet-artikel.

Invoering van de simpele test in de Indiase gezondheidszorg is goed te realiseren, en levert grote gezondheidswinst op, blijkt uit het onderzoek, betaald door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden