Nieuws

Goede ventilatie scheelt een op drie coronabesmettingen op scholen

Extra ventilatie, zoals ventilatoren of tegen elkaar geopende ramen en deuren, kunnen op school tot wel één op de drie corona-infecties voorkomen. Dit blijkt althans uit een vergelijking tussen 169 basisscholen in de Amerikaanse staat Georgia.

Maarten Keulemans
Een klaslokaal van een school in Haarlem waar een raam is opengezet voor de ventilatie.  Beeld ANP
Een klaslokaal van een school in Haarlem waar een raam is opengezet voor de ventilatie.Beeld ANP

Op de scholen zonder extra aandacht voor luchtverversing, raakten in een maand tijd ongeveer vier op de 500 kinderen besmet. Op de ‘ventilatiescholen’ waren dat er ongeveer drie op de 500.

Nog gunstiger zijn de cijfers op scholen waar men daarnaast ook luchtzuiveringsinstallaties of virusdodende uv-installaties installeerde. Daar raakten half zoveel kinderen geïnfecteerd met het coronavirus. Op scholen waar de leraren en stafleden verplicht een mondkapje droegen, waren 37 procent minder besmettingen.

Dit bevestigt ‘het belang van maskers en ventilatie voor de preventie van sars-cov-2-overdracht op basisscholen’, schrijven de wetenschappers van de Amerikaanse gezondheidsdienst de CDC in hun voorlopige onderzoeksverslag. Denkbaar is overigens wel dat men op de ‘ventilatiescholen’ sowieso bewuster omging met corona, erkennen de auteurs.

Afstand houden

Opvallend is dat men geen bewijs vond voor het effect van afstand houden. Op de ruim dertig onderzochte scholen waar de tafeltjes meer dan twee meter uit elkaar stonden, vond men nauwelijks minder besmettingen dan bij de scholen waar dat niet het geval was. Ook maakte het geen verschil of er spatschermen tussen de tafeltjes waren aangebracht.

Epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning (UMC Utrecht) heeft het onderzoek nog niet kunnen bestuderen, maar wijst er wel op dat het niet verrassend is dat ventilatie besmettingen tegengaat. ‘Als je slecht ventileert, blijft uitgeademde lucht langer hangen, misschien met infectieuze deeltjes erin. Die lucht moet je verversen.’

Hiermee is overigens niet gezegd dat ventilatie alle problemen voorkomt, benadrukt ze: ‘Deuren en ramen openzetten hoeft nog niet te betekenen dat alle plekken in de klas goed geventileerd worden.’ In Georgia vonden de Amerikaanse onderzoekers in de 86 scholen waar men de ramen en deuren open had nog altijd 234 besmettingen. Zelfs op de scholen met hippe extra's zoals virusdodende lampen en medische luchtfilters, raakten in de maand dat het onderzoek duurde 62 kinderen besmet.

Bouwbesluit

In Nederland heeft het RIVM altijd staande gehouden dat ventilatie weliswaar de overdracht van luchtweginfecties in het algemeen kan tegengaan, maar ook dat ‘onbekend is in welke mate ventilatie helpt om de overdracht van covid-19 daadwerkelijk tegen te gaan’, zoals het kennisinstituut schrijft. Het RIVM ziet dan ook ‘geen aanwijzingen dat aanvullende maatregelen nodig zijn’ bovenop de spelregels die al in het Bouwbesluit staan.

Niettemin maakte het ministerie van Onderwijs in oktober 360 miljoen euro vrij om het binnenklimaat in scholen te verbeteren. Een ‘landelijk coördinatieteam ventilatie op scholen’ had kort daarvoor vastgesteld dat in zeker één op de tien scholen de ventilatie niet in orde is, en dat bij de helft helemaal niet is vast te stellen hoe het met de ventilatie is gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden