Gloeivisje

Nog vier weken geduld en u kunt naar de Verenigde Staten afreizen om daar uw eerste commercieel leverbare genetisch veranderde huisdier aan te schaffen....

Huub Schellekens

Helaas kunt u het visje nog niet zo maar mee naar huis nemen en in een kom in de huiskamer zetten. In de VS kan de firma Yorktown Technologies het onder de merknaam Glofish vrij verkopen en mag iedereen het in huis nemen. Maar in Nederland heeft u allereerst een vergunning van de provincie nodig, die beoordeelt of uw huis voldoet aan de bouwkundige eisen voor het houden van genetisch veranderde dieren.

Daarna moet u bij VROM een vergunning aanvragen voor het uitvoeren van handelingen met het dier, zoals het beestje voeren en zijn water zo nu en dan verversen. VROM geeft u alleen de vergunning als u en uw huisgenoten voldoende opgeleid zijn op het gebied van genetische modificatie, u allerlei voorschriften op papier heeft en beschikt over een biologische veiligheidsfunctionaris, die streng toeziet op de naleving van alle regels.

Eigenlijk zou u ook naar de commissie Biotechnologie voor Dieren moeten van het ministerie van Landbouw om uw import van een genetisch veranderd dier ethisch te laten toetsen. Die toetsing is vrijwillig, dus daar hoeft u zich niets van aan te trekken.

Al die bureaucratie kunt u vergeten als de firma Yorktown besluit om hun Glofish via een Brusselse toelatingsprocedure in Europa op de markt te brengen. Dan mag iedere Europeaan het dier zonder toestemming in huis halen. De binnen de EU zeer invloedrijke milieu-en dierenbeschermingsorganisaties spreken echter schande over wat ze zien als misbruik van dieren, een grote bedreiging voor het milieu en het zoveelste voorbeeld van een losgeslagen wetenschap die gewetenloos aanrommelt. Met de achterdocht die veel lidstaten binnen de EU hebben richting genetische modificatie valt te vrezen dat Brussel die toestemming niet zal geven.

Het is weer het zoveelste voorbeeld van maatschappelijke organisaties die hun gelijk proberen te halen in hun verzet tegen genetische modificatie met protest tegen de verkeerde zaak. Als de Glofish enkel in elkaar was gezet om als pronkdier in aquaria en viskommen te worden gehouden, dan was dat inderdaad nauwelijks te verdedigen zijn geweest en was het een schoolvoorbeeld van wat het instrumenteel gebruik van dieren wordt genoemd. Het dier als ding gezien, met niet meer morele status dan een lavalamp.

De makers van het visje van de universiteit van Singapore hadden echter veel nobelere motieven. De genetische verandering had tot doel zebravissen op te leveren die fluorescerend licht uitstralen als ze in water terecht komen verontreinigd met zware metalen. Een diervriendelijke manier om vervuilingen op te sporen, omdat de dieren niet hoeven te worden opgeofferd, zoals niet-gemodificeerde zebravissen.

De Glofish heeft geen enkel probleem op gebied van gezondheid en welzijn, in Nederland het belangrijkste criterium voor het toestaan van genetische modificatie bij dieren. Bovendien is er geen risico op een ecologische ramp door ontsnapping van de genetisch gemodificeerde zebravis. In de sloot voor uw huis overleeft het tropische visje niet.

Maar ook in de tropen maakt Glofish in de vrije natuur geen schijn van kans. Zijn kleur zal ook roofvissen opvallen, die zelfs in het donker hun prooi zullen weten te vinden. Wat is het probleem nou eigenlijk?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden