Glaasje per dag is toch niet zo gezond

De matige drinker blijkt toch niet beter af dan de geheelonthouder.

Ianthe Sahadat
Wat bleek in 2016? Hoe meer alcohol, hoe meer potentiële schade. Beeld Hilde Harshagen
Wat bleek in 2016? Hoe meer alcohol, hoe meer potentiële schade.Beeld Hilde Harshagen

Sommige dingen die je leert, wil je zo snel mogelijk weer vergeten. In die categorie valt het inzicht dat het niet drinken van alcohol gezonder is dan gematigd drinken. Daar gaat het heilzame glaasje per dag. De Gezondheidsraad plaatste het al op de zwarte lijst.

Canadese onderzoekers bestudeerden 87 studies naar de gezondheidseffecten van alcohol. Hun publicatie verscheen dit jaar in een vakblad. Wat bleek: er was sprake van een flinke bias, zoals dat in jargon heet. In de meeste studies waren levenslange geheelonthouders en voormalige drinkers op één hoop gegooid. Niet zo gek dat gematigde drinkers er beter van afkomen, met al die voormalige drinkers in de alcoholvrije groep die om gezondheidsredenen gestopt zijn met drinken.

In de 13 van de 87 studies waar geheelonthouders ook echt geheelonthouders waren, konden onderzoekers geen heilzame effecten van matig drinken aantonen. Daarom concluderen de Canadezen bikkelhard: hoe meer alcohol, hoe meer potentiële schade.

Wat hebben we geleerd in 2016?

Het mag dan het jaar van de post-truth zijn geweest, het jaar waarin feiten ondergeschikt leken aan meningen, emoties en flauwekul, maar 2016 heeft ons ook nieuwe inzichten opgeleverd. Dat we gedijen bij minder prikkels bijvoorbeeld, dat oude rockers nooit doodgaan, dat 0 glazen alcohol beter is dan welk ander getal ook en nog 15 andere superinteressante lessen, die we hier allemaal voor u op een rijtje hebben gezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden