Gifeierschandaal heeft zich ook uitgebreid naar Duitsland

Het gifeierenschandaal heeft zich woensdag uitgebreid naar Duitsland. Dinsdagavond werden in een eierpakstation in Borken, net over de grens bij Winterswijk, sporen van fipronil aangetroffen in een grote partij Nederlandse eieren. Die eieren waren op weg naar supermarkten in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Sterre Lindhout
null Beeld anp
Beeld anp

Een leghennenbedrijf in de buurt van Bentheim, dat niet ver van Enschede ligt, heeft zelf bij de autoriteiten in Nedersaksen gemeld dat het zijn stallen heeft ontsmet met het met fipronil verontreinigde anti-bloedluismiddel Dega-16. Dat is hetzelfde middel dat Chickfriend gebruikte, het ontsmettingsbedrijf dat de bron is van de Nederlandse fipronil-besmettingen. De Nedersaksische minister van Landbouw Christian Meyer vertelde op de Duitse televisie dat de kippenboerderij met veertigduizend leghennen is 'geblokkeerd', wat betekent dat er geen eieren, kippen of kippenmest meer in of uit mogen. Datzelfde geldt voor vier andere leghennenbedrijven in Nedersaksen die met Dega-16 zijn behandeld. Volgens het Duitse persbureau DPA waren al deze bedrijven klant van Chickfriend.

Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels bijna 900 duizend Nederlandse eieren uit de handel genomen. Het Ministerie voor Landbouw van de deelstaat Nedersaksen, waar 1,3 miljoen vervuilde eieren uit Nederland terechtgekomen zijn, raadt consumenten aan eieren die de Nederlandse toezichthouder NVWA als besmet heeft aangemerkt weg te gooien of terug te brengen naar de winkel. Het Duitse ministerie verwijst bezorgde Duitsers naar de lijst met verdachte eiercodes op de website van de NVWA.

Behalve slecht nieuws voor de Duitse eier- en kipconsument betekent uitbreiding van het fipronil-schandaal naar Duitsland ook een nieuwe schandvlek op het imago van Nederlands voedsel. Net nu de oosterburen na twintig jaar eindelijk bijna waren opgehouden met zeuren over de volgens hen waterige Nederlandse tomaten, de beruchte Wasserbomben. Hoeveel decennia de Duitsers Nederland de vergiftigde eieren zullen nadragen, hangt af van de verdere ontwikkeling van het eierschandaal en de uiteindelijke omvang ervan.

Vooralsnog ziet het er niet goed uit. De president van de Duitse pluimveehoudersvereniging, Friedrich-Otto Ripke, waarschuwde woensdag al dat de kans groot is dat het met insecticide vervuilde bloedluisbestrijdingsmiddel ook aan een klein aantal Duitse pluimveehouders is verkocht. Dat bleken later op de dag dus minimaal vijf te zijn.

In Duitsland komt ongeveer 70 procent van de eieren van de binnenlandse kippenboerderijen. De overige 30 procent wordt geïmporteerd, vooral uit de buurlanden Nederland, België en Polen.

Maar Ripke wilde over een ding alvast geen misverstand laten bestaan: de Duitse kippenboeren zijn volgens hem onschuldig. 'De pluimveehouders valt absoluut geen verwijten te maken. Hier was criminele energie in het spel', zei hij in een interview met de Neue Osnabrücker Zeitung.

In Nederland zijn ook biologische eieren met fipronil vervuild. Of dat ook voor Duitse bio-eieren geldt is onbekend, maar de timing voor biologische pluimveehouders had niet slechter kunnen zijn.

Lees meer over het gifschandaal

Hoewel de fipronil-eieren worden gelegd door kippen die dat gif ook in hun lichaam meedragen, kan het kippenvlees dat in de Nederlandse winkels ligt veilig gegeten worden. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die daarom geen reden ziet om kipproducten uit de schappen te halen.

De onrust over het insecticide fipronil in kippeneieren is overdreven. Dat vinden drie hoogleraren. Zelfs als de besmette eieren al een jaar in omloop zijn, wat volgens de NVWA zou kunnen, is dit volgens de hoogleraren geen groot probleem.

Mogelijk worden er in Nederland al meer dan een jaar eieren verkocht die te hoge doses van het giftige fipronil bevatten. Een pluimveehouderij in Drenthe kreeg namelijk al in juni 2016 bloedluisbestrijders van Chickfriend over de vloer.

Amper is de pluimveesector bekomen van de vogelgriep of de volgende crisis dient zich aan: kippen en eieren van tientallen bedrijven zijn besmet met een verboden bestrijdingsmiddel. Hoe de fipronil-ramp zich in drie weken voltrok (+).

Meerdere pluimveehouders moeten eieren vernietigen en kippen ruimen en willen die kosten op Chickfriend verhalen. Het is echter de vraag of er wat bij de bloedluisbestrijder te halen valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden