Gifei gekozen als 'framewoord' van het jaar

Gifei is het framewoord van het jaar, althans volgens twee experts op dit gebied. Het woord werd gekozen tijdens het eerste Nationale Taaldebat, georganiseerd door het radioprogramma De Taalstaat, de Volkskrant en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Foto anp

Framewoorden worden bedacht om een complex probleem kernachtig te verwoorden en te versimpelen. Zo kan de discussie een bepaalde richting op gestuurd worden. Het woord gifei raakte in zwang door de fipronil-affaire in de pluimveehouderij. Fipronil werd in stallen gesproeid om bloedluis te bestrijden. Daardoor kwamen minuscule restjes gif in eieren terecht.

Op de tweede plek eindigde het woord 'asielplaag', als aanduiding voor een groep economische migranten van wie gevreesd wordt dat ze overlast veroorzaken. Op drie staat de uitdrukking 'voltooid leven', een term gehanteerd door voorstanders van euthanasie.

De lijst werd samengesteld door de twee 'framingexperts' Baldwin van Gorp en Sarah Gagelstein. Zij lieten zich daarbij onder meer leiden door het aantal keren dat een woord bovenkomt bij een zoekopdracht op internet.

Deze 'framewoorden' waren genomineerd:

1: gifei
2: asielplaag
3: voltooid leven
4: huppakeedokter
5: sleepwet
6: partijkartel
7: aflosboete
8: psycholance
9: transit-migrant
10: de-radicaliseringsindustrie