Gezondheidsraad: geen relatie autisme en vaccins

Vaccins tegen bof, mazzelen en rodehond (BMR) veroorzaken geen autisme, concludeert de Gezondheidsraad in een donderdag verschenen rapport...

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De raad bekeek wetenschappelijke publicaties die sinds 1998 zijn verschenen over vaccinaties. In dat jaar meldden Engelse onderzoekers in The Lancet dat bij acht kinderen binnen zes dagen na vaccinatie met het BMR-vaccin autisme was geconstateerd.

De publicatie leidde tot consternatie. Met name in Engeland. In diverse landen als de VS, Engeland en Finland zijn vervolgens nieuwe studies gedaan, op zoek naar een mogelijk verband. De Gezondheidsraad heeft een twintigtal publicaties bekeken.

Autisme, stelt de raad, komt niet vaker voor bij kinderen die met het BMR-vaccin zijn gevaccineerd. Er is geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat dit vaccin autisme veroorzaakt, bevordert of verergert.

In Nederland worden alle kinderen vanaf hun 14e maand gevaccineerd tegen bof, mazzelen en rodehond. Meer dan 95 procent van de ouders geeft gehoor aan de oproep hun baby te vaccineren. Dat opkomstpercentage is in Nederlands niet gedaald, na de publicatie in The Lancet. In Engeland wel. Van 91 procent voor publicatie naar 85 procent. Waarna enkele mazelenuitbraken zijn gevolgd.

Tien van de twaalf auteurs van het Lancet-artikel hebben twee jaar geleden een petitie bij het tijdschrift ingediend. Ze nemen daarin afstand van hun oorspronkelijke publicatie. Bewijzen te over, vindt ook de Gezondheidsraad.

In Japan in de stad Yokohama daalde de vaccinatiegraad van 70 procent van de jonge kinderen naar 2 procent, nadat publicaties waren verschenen over vermeende bijwerkingen.

In diezelfde periode nam het aantal kinderen met een autistische stoornis toe. Vermoedelijk omdat de diagnostiek verbeterd is, in de loop der jaren. Ook is de definitie van autisme de afgelopen jaren enigszins opgerekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden