Gezondheid van kinderen belangrijkste reden om te stoppen met roken

Zorgen over de gezondheid van de kinderen is voor rokers de belangrijkste reden om te stoppen met roken. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Trimbos-instituut, het CBS en het RIVM. 91 procent van de rokers noemt de gezondheid van de kinderen als reden om te stoppen met roken, direct gevolgd door zorgen over de eigen gezondheid (door 87 procent genoemd).

Ook hulp van familie en vrienden is belangrijk om te stoppen, maar de ondervraagden geven aan dat advies van zorgverleners zoals artsen, verloskundigen of psychologen zwaarder weegt. Beeld anp

Ook hulp van familie en vrienden is belangrijk om te stoppen, maar de ondervraagden geven aan dat advies van zorgverleners zoals artsen, verloskundigen of psychologen zwaarder weegt. Van de rokers die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek minimaal één keer contact had met een zorgverlener, kreeg een derde het advies om te stoppen.

Longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek vindt dat zorgverleners nog veel beter moeten letten op het feit of hun cliënten roken of niet. 'Niet pas op het moment dat rookgerelateerde klachten ontstaan, maar liever veel eerder.' De longarts vindt dat elk ziekenhuis een rookstoppoli moet krijgen met gekwalificeerde coaches, iets wat nu nog niet het geval is in Nederland.

24 procent van de Nederlanders zegt (wel eens) te roken, een lichte daling ten opzichte van de 26 procent van 2015. Uit onderzoek onder meer dan 200.000 Australiërs in BMC Medicine blijkt dat 2 op de 3 rokers uiteindelijk sterft aan zijn of haar verslaving.

De gezondheidswinst van stoppen met roken is aanzienlijk, blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. Bij vijftigjarige rokers die stoppen, halveert het sterfterisico.

Lees verder onder de infographic


Dit schreven we eerder over stoppen met roken

Ook Nederlandse sjoemelsigaret veel schadelijker dan Europese meetmethode laat zien
Ook Nederlandse rokers krijgen veel meer schadelijke stoffen binnen wanneer zij aan een filtersigaret hijsen dan de Europese meetmethoden laten zien. Gebruikers krijgen vaak twee tot drie keer zoveel teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan volgens de Europese regels zou mogen.

Kwart van zware rokers sterft voor 65ste, maar stoppen loont
Ongeveer een kwart van de zware rokers overlijdt voor zijn 65ste verjaardag, tegenover 7 procent van de niet-rokers. Mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, blijken gemiddeld 13 jaar korter te leven dan niet-rokers.

Deze longarts bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van rechtszaal tot televisiestudio
Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (58). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want 'je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt'. Lees hier het hele verhaal. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden