Klopt dit wel?Dansen

Gezamenlijk dansen verhoogt de pijngrens – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: wie samen danst, verhoogt zijn pijngrens.

Een stel doet de twist, begin jaren zestig.Beeld Getty Images

Van wie komt die claim?

Ongemak kun je voor zijn. Want wie danst op muziek, zo schrijven NU.nl en Quest, zou namelijk beter pijn kunnen verdragen. Samen met anderen dezelfde danspasjes doen verhoogt de pijngrens nog verder, blijkt uit een Britse studie van de Oxford-universiteit. Die ging al eerder rond in berichten van Libelle en internationale media zoals Science Magazine en Metro UK.

Klopt het?

Het idee dat bewegen bij mensen de pijngrens verhoogt, is op zichzelf niet vergezocht. Want wetenschappers weten zeker dat tijdens beweging zogeheten endorfines vrijkomen, signaalmoleculen die de pijnantennes in het brein kunnen dempen.

Maar dan die Oxford-studie: laat die zien dat samen dansen voldoende is om dat effect te bereiken? Dat valt te betwijfelen, vindt Eric-Jan Wagenmakers, hoogleraar psychologische onderzoeksmethoden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Britten hebben hun proefpersonen, ruim honderd Braziliaanse 15-jarige scholieren, ingedeeld in vier testgroepen en zijn vervolgens veel aan ze gaan meten, vindt Wagenmakers. Dat maakt het mogelijk dat ze achteraf het mooiste resultaat presenteerden en de minder welgevallige cijfers weglieten.

De scholieren die intensief dansten én dat samen deden hielden de pijntest duidelijk langer uit; een steeds harder wordende bloeddrukmeetband om de arm. Hoewel dat resultaat volgens Wagenmakers geen statistisch toeval lijkt, kan het ook komen door de opzet van de proef: de onderzoekersassistenten die de pijntest afnamen, wisten wat de bedoeling van de studie was. Ze kunnen dan, wellicht onbewust, hebben aangestuurd op een gewenst resultaat.

Bovendien is zo’n bloeddrukmeter niet echt betrouwbaar om de pijndrempel te bepalen, zegt Monique Steegers, hoogleraar pijn- en palliatieve geneeskunde bij Amsterdam UMC. ‘De drukband past niet even goed om elke bovenarm. Dat maakt dat niet iedereen de druk als pijn ervaart’, zegt ze. En terwijl ze haar wijsvinger horizontaal uitsteekt: ‘Je kunt veel preciezer de pijndrempel testen met een drukmeter op een gevoelige plek, bijvoorbeeld een vingernagel.’

Haar vakgenoot Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc vindt de studieopzet wat ‘slordig’. Volgens haar zou het kunnen dat de scholieren tijdens de proef om andere redenen de pijndrempel anders beleefden. ‘Ze moesten in kleinere groepjes van drie dansen, jongens en meisjes door elkaar. Dan blijf je dus soms als enige jongen of enig meisje over. Dat kan als 15-jarige nogal van invloed zijn op je beleving. En vonden ze de muziek wel leuk? We weten het niet.’

Desalniettemin vinden de pijnonderzoekers het wel waarschijnlijk dat dansen de pijndrempel verhoogt. ‘Met alleen maar kleine studies als deze is het bewijs wat verbrokkeld’, zegt Blaney Davidson. Het is afwachten tot wetenschappers het fenomeen onafhankelijk bevestigen in een groot, open onderzoek met veel proefpersonen. Blaney Davidson: ‘Het liefst met resultaten die we ook echt kunnen gebruiken bij pijnbestrijding.’

Eindoordeel

De kans is groot dat bewegen de pijngrens helpt verhogen. Maar hoeveel dat uitmaakt, hoelang dat effect duurt en of gezamenlijk in een groep dansen daar nog beter voor werkt, is niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden