Opinie

Gewone stervelingen, laat je niet tegenhouden door reputaties

Of de nieuwe theorie over de zwaartekracht van theoretisch fysicus Erik Verlinde klopt? Er zal nog veel gerekend moeten worden door slimmere koppen dan de doorsnee krantenlezer (of-maker) voordat dat duidelijk is. Maar wij, gewone stervelingen, kunnen ons alvast laten inspireren door het idee dat je je niets hoeft aan te trekken van gevestigde reputaties (de grote Albert Einstein!) of ontzagwekkende oplossingen (de relativiteitstheorie!).

Hanneke De Klerck
Erik Verlinde. Beeld anp
Erik Verlinde.Beeld anp

Waar komt de zwaartekracht vandaan? In de manier waarop Verlinde zich vastbeet in die vraag en hoe het hem uiteindelijk lukte die te beantwoorden zag wetenschapsredacteur Martijn van Calmthout een spannend jongensboekverhaal. En de kans om nog eens uit te leggen wat die razend ingewikkelde zwaartekracht nou is, met behulp van bowlingballen, knikkers en matrassen, appels en enen en nullen. Hij vroeg tekenaar Erik Kriek dat verhaal te verbeelden.

Op een ander niveau voor veel mensen ingewikkeld is het probleem waarover Ionica Smeets zich deze week buigt. Ze legt uit waarom kettingbrieven of piramidespelen, zoals het nu populaire Secret Sister, niet kúnnen werken, nooit. Ook fijn voor wie dat altijd wel aanvoelde, maar nooit goed kon uitleggen waarom.

En ingewikkeld, voor schrijvers (kunstenaars): dat hun werk als het de buitenwereld ingaat zijn eigen betekenis krijgt. Arnon Grunberg zegt daar iets moois over in zijn stuk over de socioloog J.Goudsblom:

'Ik begreep dat mijn interpretatie van zijn proefschrift hem niet altijd overtuigde, maar ik heb me daar weinig van aangetrokken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden