Gevaarlijke variant vogelgriep rukt op

Een nieuwe, gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus H5N1 verspreidt zich razendsnel vanuit China over Azië. De variant ‘overwoekert’ in de pluimveestapel andere, minder ziekmakende griepvirusstammen....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Dat stellen Chinese en Amerikaanse onderzoekers in een artikel dat dinsdag op de website verschijnt van het Amerikaanse wetenschapstijdschrift PNAS.

De onderzoekers van de universiteit van Hongkong en van het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis (VS) verzamelden een jaar lang meer dan vijftigduizend pluimveemonsters op verschillende markten in het zuiden van China.

In meer dan 2 procent van de monsters werd het H5N1-vogelgriepvirus aangetroffen, vooral bij ganzen en eenden. Het jaar daarvoor was 0,9 procent van het pluimvee besmet.

Eén type virusstam bleek het vaakst (in meer dan tweederde van de gevallen) voor te komen. Deze Fujian-stam beconcurreert sinds oktober vorig jaar met succes andere, onschuldigere stammen. Dat gebeurt niet alleen in het zuiden van China, maar inmiddels ook in andere Aziatische landen, zoals Laos, Maleisië en Thailand, waarschuwen de onderzoekers.

De dominante Fujian-stam verspreidt zich snel door de pluimveestapel en dieren overlijden vaak al binnen een dag na besmetting. Bovendien hebben bestaande dierenvaccins er geen vat op.

De virusdeeltjes hechten weliswaar moeilijk aan menselijke cellen, maar in het zuiden van China zijn toch al 22 mensen met de bewuste stam besmet geraakt. Er is volgens de onderzoekers gerede kans dat de Fujian-variant verder evolueert tot een pandemische virusstam waar wereldwijd veel mensen aan zullen overlijden.

Volgens een van de Amerikaanse onderzoekers, viroloog Robert Webster, lopen door het intensieve contact tussen mens en besmet pluimvee, met name in Zuidoost-Azië, ook mensen een steeds grotere kans dodelijk besmet te raken. Uit recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat niet alleen het aantal besmette mensen toeneemt, maar ook dat er ook steeds meer mensen (ongeveer 60 procent) overlijden aan een besmetting met een H5N1-virusstam.

De afgelopen tien maanden stierven al bijna tweemaal zoveel – in totaal 73 – personen als in heel 2005. Bijna 60 procent daarvan woonde in Indonesië, waar het aantal besmettingen het afgelopen jaar explosief is gestegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden