Getest: hoe betrouwbaar is onderbuikgevoel?

Al honderden jaren zijn wetenschappers druk in de weer met het ontrafelen van de manier waarop wij als mens precies beslissingen nemen. Zowel onze hersenen, als ons instinct staan daarbij centraal. Bij een nieuwe studie aan de afdeling psychologie van de universiteit van Tel Aviv ging men kijken wat er gebeurt als je mensen dwingt te beslissen puur op basis van hun onderbuikgevoelens.

Meteen werd duidelijk dat we zelfs als we razendsnel moeten beslissen altijd de factor 'waarde' toevoegen. We gaan eerst kijken naar de sterktes en zwaktes om een algemeen beeld te scheppen, vooraleer we een uiteindelijke beslissing nemen.

'Onze studie toont aan dat mensen een opmerkelijke gave hebben om waarde op een intuïtieve manier te integreren. De mogelijkheid bestaat dan ook dat we in ons brein een systeem hebben dat gespecialiseerd is in het afwegen van iets of iemands waarde', verklaart professor Usher.

Getallenparen
Om de kern van dit systeem te bestuderen, ontwikkelde het team een experiment dat deelnemers door een gecontroleerd beslissingsproces voert. Op een scherm moesten de proefkonijnen getallenparen volgen die in snel tempo de revue passeerden. Het scherm werd telkens ingedeeld in een linker- en rechtergroep. De groepen van cijfers representeerden zogezegd de beurs.

Aan de deelnemers werd gevraagd om keer op keer de groep cijfers te kiezen met het hoogste gemiddelde. Omdat de cijferkoppels echter zo snel wisselden (twee tot vier per seconde) was het onmogelijk alles in het geheugen op te slaan en tijd te maken voor degelijke wiskundige berekeningen. Ze moesten dus een beroep doen op hun onderbuikbuikgevoel.

Wanneer de groepen bestonden uit zes paren van cijfers kozen de deelnemers in 65 procent van de gevallen juist. Toen het aantal cijferkoppels per groep werd opgetrokken naar 24, steeg ook de juistheid naar 90 procent. 'Het menselijk brein kan intuïtief veel informatie opnemen en een snelle beslissing maken op basis van de algemene waarde. Reageren vanuit je buik leidt dus tot kwalitatieve beslissingen', besluit professor Usher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.