Gen gevonden dat kans astma verhoogt

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een gen ontdekt dat een hoger risico geeft op astma.

Van onze wetenschapsredactie

Luchtwegovergevoeligheid is de benauwdheid die ontstaat door het inademen van bijvoorbeeld koude lucht of rook. Bij sommige mensen leidt dit tot reactie en samentrekken van de spieren rond de luchtwegen, die daardoor minder lucht doorlaten. Het is bekend dat luchtwegovergevoeligheid een van de grootste risicofactoren voor astma is.

Het UMCG volgt al tientallen jaren een groep van tweehonderd astmapatiënten. Uit eerdere studies bleek dat er een duidelijk verband is tussen luchtweggevoeligheid en genen op het vijfde chromosoom. Welk gen echter precies verantwoordelijk was voor de aandoening, was onbekend.

Uit de studie was gebleken dat onder de kinderen en kleinkinderen van de onderzochte patiënten meer astma voorkomt dan gemiddeld. Daarom volgden de onderzoekers, onder leiding van kinderlongarts Gerard Koppelman, in zeven centra in onder meer Engeland en de VS sinds 2005 zesduizend patiënten. Door genetisch onderzoek is vast komen te staan dat het gen protocadherine 1 (PCDH1) het hogere risico op luchtweggevoeligheid veroorzaakt.

De bevindingen verschijnen vandaag in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

‘Het onderzoek van Koppelman is hoopgevend’, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds, een van de financiers van het onderzoek. Het fonds heeft een onderzoeksproject opgezet dat zich richt op verschillende typen astma bij kinderen en passende behandeling per type. Nu duurt de zoektocht naar de juiste diagnose en behandeling soms lang. ‘We willen we zorgen dat in een vroeg stadium het type astma vastgesteld kan worden bij kinderen. Bij hen kun je er niet vroeg genoeg bij zijn.’

Gerdi Verbeet ondergaat een longfunctiemeting bij het Astmafonds. (ANP) Beeld
Gerdi Verbeet ondergaat een longfunctiemeting bij het Astmafonds. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden