Gehoorschade en een dipje in bepaalde frequenties? Deze app laat muziek weer klinken zoals het bedoeld is

Gadgets

Een koptelefoon voor doven? Nou ja, voor mensen met een dipje in hun gehoorfunctie.

Iedereen die door concertbezoek, een drumhobby of boorhamervoorliefde gehoorschade heeft opgelopen, kan daardoor minder genieten van hifi. Dit type gehoorschade kenmerkt zich vaak door een dip in bepaalde frequenties en is vast te stellen met een gehoortest. Het jonge Nederlandse bedrijfje Absolute Audio Labs heeft hier iets op bedacht: een app die eerst een gehoortest afneemt en dan een correctie uitvoert voor de frequenties die minder goed worden waargenomen.

Klinkt simpel, en dat is het in principe ook, maar voor zover ik weet heeft niemand dit nog bedacht en bedenker Aernout Arends (die als drummer zelf gehoorschade heeft opgelopen) stuitte op een ander probleem, namelijk dat hoofdtelefoons zich niet zomaar de wil laten opleggen door een of andere app. Een uitzondering vond hij in de Parrot Zik 3, waarvan de signaalprocessor wel makkelijk te programmeren is. In samenwerking met het Franse merk Parrot ontwikkelde hij een app die eerst voor beide oren een test afneemt en vervolgens de equalizer van de koptelefoon voor beide kanalen aanpast. Met de Pyour Audio hoofdtelefoon (349 euro inclusief app, wie al een Zik2.0 of 3 heeft, kan de app een week gratis uitproberen en betaalt daarna eenmalig 40 euro) moet muziek weer klinken zoals het bedoeld is.

Gelukkig hebben we thuis iemand die vroeger in bands zong en daardoor een dip in de hogere frequenties heeft. Zij ervoer het geluid als sprankelender en minder dof.

Mooi is dat de gebruiker zelf een decibellimiet kan instellen, die dus niet wordt berekend op basis van modellen, maar met echte metingen. Zodat verdere schade wordt voorkomen.

De bediening van de app is eenvoudig en de eerste indruk is dat het werkt. Binnenkort een uitgebreidere test.