Geheimen in de mummie

De oude Egyptenaren geloofden dat een gestorven mens zijn lichaam nodig had om zich te handhaven in het dodenrijk. Vandaar dat ze veel waarde hechtten aan mummificatie van hun doden - een proces zo kostbaar dat hoofdzakelijk de rijkeren het zich veroorloofden....

De kostbaarheid heeft veel te maken met de complexiteit van demummificatie. Bij de duurste methode werd het lichaam ontdaan van de meesteorganen (inclusief de hersenen) en volgestopt met aangename stoffen, zoalsmirre. Om het te laten uitdrogen werd het lijk vervolgens in zout gelegd.Daarna begon het eindeloze aanbrengen van de vele windsels.

Hoe dat allemaal in zijn werk ging, is te zien op de tentoonstellingAnchhor de mummie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Anchhor waseen priester die rond 625 voor Christus overleed. Zijn mummie lag in eendriedelige sarcofaag. Het is een van de vele mummies die het museum heeftlaten doorlichten met ct-scans van het AMC in Amsterdam. Door het scannenkon iets worden achterhaald over de gezondheid van Anchhor en werden demagische voorwerpen zichtbaar die tussen zijn windsels zaten.

Bezoekers van de expositie kunnen die scans interactief bekijken. Verderkunnen ze tal van voorwerpen zien die met de dood in Egypte te makenhadden, bijvoorbeeld met de langdurige begrafenisplechtigheden na demummificatie die de overledene nog beter moesten voorbereiden op zijngewaagde reis door het dodenrijk.

Eric Hendriks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden