'Geen wind en regen meer na kappen van regenwouden'

Regenwouden spelen een cruciale rol bij het ontstaan van wind, en daardoor ook van regen. Zo luidt een theorie waarover het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist bericht. Volgens de onderzoekers zal het kappen van de regenwouden zorgen voor het verdwijnen van de wind.

Ontbossing in het AmazoneregenwoudBeeld AFP

De condensatie van miljoenen liters water boven grote wouden zorgt voor een gigantisch effect, zo zegt natuurkundige Anastassia Makarieva van de universiteit van Sint-Petersburg in Rusland.

Volgens haar was er nog nooit een theoretisch onderzoek gevoerd naar de verandering in druk - een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van wind - die dat effect met zich meebrengt. Door het condenseren van waterstof wordt het volume kleiner en daardoor de druk lager. Door dit drukverschil ontstaat wind.

'Dit lijkt een krachtig mechanisme dat weerpatronen over de wereld beïnvloedt', zegt coauteur Douglas Sheil van de Southern Cross University in het Australische Lismore.

Geen wind en regen meer
De onderzoekers berekenden nu dat de wind die zo ontstaat, ook de winden aandrijft die de oceaanlucht over het land drijft. Als de regenwouden worden omgekapt, zal die wind dus verdwijnen, zo luidt de controversiële conclusie. En meteen zal ook de regen verdwijnen, die de wind met zich meebrengt.

Dat de condensatie van vocht leidt tot een verlaging van de luchtdruk en wind doet ontstaan, is nooit in vraag gesteld. Maar klimatologen hebben nooit een groot belang aan dat effect gehecht.

'In de standaardtheorieën zal de regenval op het land met 10 tot 30 procent afnemen als de wouden verdwijnen. Volgens onze theorie is dat wellicht negentig procent of meer', aldus Sheil.

Fysisch correct
'Het proces dat door hen beschreven wordt, is fysisch correct', bevestigt Judith Curry van het Georgia Institute of Technology, die niet aan het onderzoek meewerkte. 'Maar de vraag is wat de relatieve omvang ervan is, in vergelijking met andere processen'. Ze denkt wel dat deze theorie zou kunnen verklaren waarom klimaatmodellen moessons en orkanen niet correct kunnen voorspellen.

'De claim wordt pas overtuigend als dit in een systematisch klimaatmodel wordt gereproduceerd', vertelt Bart van den Hurk wetenschappelijk onderzoeker bij KNMI. 'Het effect bestaat wel, maar uit andere onderzoeken bleek dat het een minimaal effect is'. Naar dat andere geluid verwijst Makarieva 'heel summier' volgens Van den Hurk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden