Geen kanker, wel bacteriën

Hoe veilig is het om voedsel in een magnetron klaar te maken? Ik moet een nieuwe keuken hebben en bij het zoeken daarnaar joeg een verkoper me de stuipen op het lijf door te zeggen dat het bereiden van voedsel in een magnetron het risico op kanker zou verhogen....

‘Gut, ik dacht dat deze vraag wel uitgestorven was’, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ‘Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze bewering.’ Dit bevestigt ook Eric van Rongen, stralingsdeskundige van de Gezondheidsraad. Een magnetron werkt op basis van electromagnetische golven die niet zo intens zijn. Ze brengen alleen de watermoleculen in het voedsel in beweging en door de wrijving tussen de moleculen ontstaat warmte. In dat opzicht is er geen verschil met opwarming via een fornuis. Alleen in een magnetron begint de opwarming binnenin het voedsel en op een fornuis werkt het via geleiding van buitenaf. Maar de verhitting heeft geen verandering van het voedsel tot gevolg die ziekten zou kunnen veroorzaken, stelt Van Rongen.

‘Het enige is dat je bij een magnetron wel kans hebt op voedselvergiftiging, omdat het eten niet gelijkmatig wordt opgewarmd’, zegt Schutte. Het kan gebeuren dat het eten binnenin al warm is, maar aan de buitenkant nog niet en daar kunnen dan nog bacteriën inzitten. Zeker als je verschillende soorten voedsel (vlees en groenten) tegelijk verwarmt. Roer het eten daarom eerst nog een keer om en zet het nog even terug in de magnetron voor je het opeet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.