Geen idee wat een santekraam is, maar het lijkt vast op mijn kamer

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort. Deze week: santekraam.

Stella Bergsma
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ik ben op vakantie, in een kuuroord, en heb een zootje van mijn schitterende hotelkamer gemaakt. Overal liggen kleren, tijdschriften, oorbellen, lege waterflesjes, sokken.

Dat laatste is een leugen, die kan ik juist niet vinden. Parfumflesjes, make-up, kauwgompakjes, snoeptomaatjes. Dat laatste is geen leugen, mijn kamer ligt bezaaid met snoeptomaatjes. Snoepkomkommers, nootjes, lenzendoosjes, sjaals. Een net nieuw gekochte nep-Guccibril en Louis Vuittontas (special prize for you my friend) slingeren gezamenlijk over de grond.

Een ware santekraam, schiet het door mijn hoofd. Geen idee wat dat is eigenlijk. Het lijkt vast op mijn kamer. 'Is het geen sante-me-kraam', zegt een medekuurder met wie ik later in zee babbeldobber. 'Mijn moeder zei altijd: de hele santemekraam.' Ze spreidt haar armen er wijd bij uit. 'Jouw moeder zei zoveel', mompel ik en duik onder water.

Ik schuif het opruimen al dagen voor me uit. Zon eerst! De schoonmakers laat ik niet binnen, omdat ik me schaam. 's Avonds nestel ik me in mijn bed tussen de troeptomaatjes en klap mijn laptop open. Santekraam, google ik. Eigenlijk is het van oorsprong een kraam waar heiligenbeeldjes verkocht werden. In de loop van de tijd werd het koopwaar, rommel, troep. De uitdrukking 'de hele santekraam' betekent de hele boel, alles en iedereen. Ik zoek nog wat door. Asjemenou, nergens vind ik santemekraam. Heremetijd toch. Zeker typisch zo'n volksverbastering. De medekuurder is al naar huis. Ik app haar: 'Geloof nooit je moeder.'

Ik kijk om me heen, naar de hele santekraam, en besluit dat het genoeg is geweest. Ik ga de boel onder handen nemen. Ik een kuur, mijn kamer ook een kuur. Hop Stella, nest uit. Van je luie reet af! Het eerste wat ik vind als ik dat daadwerkelijk doe, is een paar sokken. Daar slaap ik kennelijk al de hele week op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden