Gedoemd rif leeft weer op

Een deel van het Great Barrier Rif, waarvan geleerden hadden gewaarschuwd dat het door de opwarming van de aarde zou vergaan, beleeft een miraculeuze wederopstanding.

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Een strook koraal bij Keppel Island raakte overwoekerd met wier nadat het in 2006 begon te verbleken. Dat proces treedt op als de plantachtige diertjes die het koraal vormen verdwijnen en het witte kalkstenen skelet dat ze over de eeuwen heen opbouwden kaal achterblijft.

Normaal duurt het tot tien jaar voor een koraalrif weer zijn oude staat terugheeft. Dat gebeurt als larven van andere riffen door de stroming worden meegevoerd en zich op het beschadigde rif nestelen.

Het rif bij Keppel Island blijkt zich evenwel in twaalf maanden te hebben hersteld. Volgens de Australische beheerder van het natuurgebied, dat een plek heeft op de lijst van natuurerfgoederen van de Verenigde Naties, is er sprake van een gelukkige samenloop van omstandigheden. Resterende stukjes koraal hebben zich weten te reproduceren en hebben het rif weer heroverd op het wier.

De Australiërs waarschuwen voor een te groot optimisme. De stijgende zeespiegel en de verzuring van het zeewater eisen nog steeds hun tol van Great Barrier Rif. Dat is nog wel ‘s werelds grootst levende organisme en een thuis voor vierhonderd koraalsoorten. Het rif strekt zich uit over een zeeoppervlak van 345 duizend vierkante kilometer ten noordoosten.

Het koraal van het Groot Barrièrerif bij Australië groeit sinds 1990 13 procent langzamer dan voorheen, werd begin dit jaar in het wetenschappelijk tijdschrift Science gemeld. Australische geleerden wijten dat aan de klimaatverandering. In de afgelopen vier eeuwen groeide het koraal van het rif niet eerder zo traag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden