Gebrek aan hiërarchie leidt tot treurspel van Feyenoord

Als Feyenoord-coach Erwin Koeman wekelijks de beperkingen van zijn elftal moet opsommen, zal de depressie niet uit de Kuip verdwijnen....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Koeman roemde de veerkracht van zijn ploeg bij een 2-0-achterstand en vond dat Feyenoord met een 2-2-gelijkspel misschien te weinig had gekregen.

Je zou de stelling moeiteloos kunnen omdraaien, want het bescheiden RKC kreeg ook in het treurspel na rust de beste kansen. Maar beide teams lieten in Waalwijk soms zulk huiveringwekkend slecht voetbal zien dat ze zich allebei met een punt gelukkig mochten prijzen.

Koeman organiseerde tijdens de interlandperiode een tennispartijtje om de saamhorigheid te vergroten en gunde zijn spelers veel rust. Het duel met RKC illustreerde gisteren echter dat Feyenoord met structurele problemen kampt.

De technisch beperkte Boussaboun probeerde een bal achter zijn standbeen langs te spelen, de zojuist getorpedeerde Hofs nam vlak voor hij gewisseld knullig revanche en incasseerde een onnodige gele kaart. Het waren signalen van een ploeg zonder duidelijke hiërarchie, waarin zelfs een toptalent als De Guzman verdwaalt.

Een schrijnend voorbeeld van de gebrekkige communicatie bij de Rotterdammers was het eerste doelpunt van RKC. Middenvelder Pardo liet zijn directe tegenstander Van Diemen pardoes uit zijn rug weglopen en constateerde dat niemand hem te hulp schoot. De aanvoerder van RKC kreeg vervolgens alle tijd om Feyenoord-doelman Timmer te passeren: 1-0.

De reservekeeper van Oranje baalde zichtbaar toen hij even later voor de derde keer dit seizoen door een vrije trap werd verrast. Op goed geluk schoot RKC-aanvaller Reuser van ruim vijfentwintig meter zo hard mogelijk op doel in de hoop dat iemand tegen de bal aan zou lopen. Feyenoord-spits Charisteas maaide over de bal heen en Timmer liet de lange hoek vrij: 2-0.

Ook tegen Lokomotiv Sofia en PSV moest Timmer het antwoord schuldig blijven op een standaardsituatie, al kon de treffer van RKC niet alleen op zijn conto worden bijgeschreven. Bovendien compenseerde Timmer het foutje met enkele fraaie reflexen.

Het Amsterdamse straatschoffie Reuser haalde zijn Rotterdamse tegenstanders soms het bloed onder de nagels vandaan, maar was tevens hun grootste bedreiging.

Een ruime voorsprong is aan het labiele RKC ook niet besteed, want evenals bij FC Twente liet de ploeg van coach Adrie Koster zich nog inhalen. De defensie is het grootste zorgenkind van Koster, die de trage Bakens pas in de rust uit zijn lijden verloste.

De centrale verdediger gunde Hofs in de 38ste minuut alle ruimte om de bal breed te leggen op Boussaboun. De aanvankelijk afgeschreven aanvaller hielp zijn ploeg via de binnenkant van de paal weer in het zadel.

Boussaboun werd door het minder weldenkende deel van de RKC-supporters herhaaldelijk beledigd. Het duurde lang voor de harde kern door de stadionspeaker tot de orde werd geroepen, waarna Boussaboun te geforceerd zijn gram trachtte te halen.

Vlak voor rust had Lucius de achterstand al gerepareerd door een gemakkelijk gegeven strafschop te benutten: 2-2. Koeman hield vast aan zijn concept met vier middenvelders en twee spitsen, terwijl een stormloop over de flanken tegen het kwetsbare RKC voor de hand lag.

De toch al veel geplaagde trainer verwees daarbij naar het veldoverwicht voor zijn ploeg. ‘Ook zonder een pinchhitter als Van Hooijdonk kregen we goede mogelijkheden.’

Daarmee schetste Koeman een te rooskleurig beeld, want ook na rust deed Feyenoord denken aan een rustig breiend grootmoedertje voor een suizende gaskachel. Het positiespel miste venijn en creativiteit en of de spits Van Hooijdonk of Charisteas heette, hij bleef verstoken van bruikbare voorzetten.

Het zal de directie van Feyenoord ook te denken geven dat de meeste aankopen naast trainer Koeman in de dug-out zitten. Met elf punten staat zijn ploeg in de grauwe middenmoot en niets wijst erop dat Feyenoord die positie snel gaat verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden