GEACHTE REDACTIE

Raoul du Pré schrijft over dialecten (de Volkskrant, 23 januari) terecht dat het een vooroordeel is om te stellen dat dialect het gevolg is van luiheid van tong en lippen....

Dialecten

Het is geen luiheid dat de Fransen zeggen: 'Raoul du Pré' en niet 'de le Pré'. Bij het Frans is men zo verstandig geweest een van de dialecten tot standaardfrans te bestempelen. Anders dan het ABN dat geforceerd is samengesteld uit een aantal dialecten. Een taal die erg jong is, en dat is het ABN, is net als een jong gebergte, hoekig en ongestroomlijnd. Een taal die zeer oud is, en dat is het Frans, het Limburgs en het Twents, zijn gestroomlijnder en verfijnder.

Overigens is er ook iets vreemds aan de hand met het begrip 'dialect'. Volgens het woordenboek is een dialect uit een grondtaal voortgekomen. Zo zijn het Frans en het Spaans dialecten van het Latijn. Maar hoe kunnen Limburgs en Twents dialecten zijn van het ABN? Het ABN is veel en veel jonger en bovendien samengesteld uit diverse streektalen.

De omgekeerde wereld dus. Daar komt bij dat het Twents 29 klinkerklanken kent, drie (!) geslachtsbepalingen en woorden met soms wel vier medeklinkers achter elkaar ('brulftn'). Zet dat naast het ABN en dan is dat 'recht op luiheid van tong en lippen' blijkbaar het recht van een dialectspreker om ABN te spreken.

ALMELO Herman Finkers

Streektaal

Pogingen om streektalen in stand te houden (Voorkant, 23 janauri) zijn niet wenselijk. Wat is taal? Een instrument om gedachten uit te wisselen. Waarom zou je het gebruik van een taal stimuleren die het aantal mensen met wie je gedachten kunt uitwisselen minimaliseert?

Dialecten mogen dan misschien appelleren aan een soort van 'wij-gevoel' van gemeenschappen, maar de communicatie is niet gediend met folklore. Dan wordt taal een middel om anderen buiten te sluiten. En daar is taal niet voor bedoeld.

LEIDEN dr. I.L. Pfeijffer

Fries

Terecht vermeldt u (de Volkskrant, 23 januari) het Fries als officiële voer- en streektaal. Het is dan ook slordig en onjuist dat u in het gekleurde overzichtskaartje van Nederland de Friese taal rangschikt onder de dialecten.

BROEK OP LANGEDIJK

J. van der Sar

Andere naam

Het zou me niets verbazen als de neerlandicus W. Sterenborg ('Gemeente moet ook straten omdopen' (de Volkskrant, 28 januari) tevens gaat pleiten voor naamsverandering van plaatsen als 's-Hertogenbosch, Heerenveen en Leidschendam. Een kleine moeite, tenslotte.

Maar zou het niet pas echt consequent zijn als de heer Sterenborg eerst zijn eigen naam aan de nieuwe spelling aanpast?

AMSTERDAMF. Nauta

Karig

Ik vind de weergave van de Auschwitz-herdenking (de Volkskrant, 27 januari) karig in vergelijking met de regionale pers. Daarin wordt gewag gemaakt van het zetten van straf op de Auschwitz-leugen.

ALMERE Jos Borsboom

Arrogantie

'In de rij voor Marco Borsato' meldt de Volkskrant van 30 januari. De tour van de zanger zou woensdag in Amsterdam begonnen zijn. Dromen zijn bedrog. Dinsdag 28 januari stond Marco met zijn droomband al in het Muziekcentrum te Enschede met een ingelast concert. Randstedelijke arrogantie?

ENSCHEDE Antoine Kemperman

Stad en land

Als de 'landelijke' krant iets schrijft over de provincie, wordt het te moeilijk. Zo staat er bij het sociaal-economische Delta-model Rijk achter de dijk (de Volkskrant, 25 januari) een foto van de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Alleen is de plaat in spiegelbeeld afgebeeld. Dat doe je toch ook niet met een luchtfoto van de grachtengordel? Of van het IJ, zodat Amsterdam CS op de noordoever ligt?

VLAARDINGEN

Martin van den Bogaerdt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden