'Gaswolk' overleeft zwart gat

Maandenlang was het groot nieuws in de sterrenkunde: een ijle gaswolk - G2 genaamd - zou voorjaar 2014 rakelings langs het superzware zwarte gat in de kern van ons Melkwegstelsel vliegen. De verwachting was dat een deel van de gaswolk naar binnen zou worden gezogen, met kosmische vuurwerk tot gevolg, bijvoorbeeld in de vorm van röntgenuitbarstingen.

Govert Schilling
null Beeld anp
Beeld anp

Waarnemingen met de twee 10-meter Keck-telescopen op Mauna Kea, Hawaii, hebben nu echter uitgewezen dat G2 de kamikazevlucht heeft overleefd. Dat betekent dat het geen gewone gaswolk kan zijn geweest. Die zou uiteengerukt zijn door de getijdenkrachten van het zwarte gat, dat ruim vier miljoen keer zo zwaar is als de zon.

In Astrophysical Journal Letters concluderen Andrea Ghez (Universiteit van Californië in Los Angeles) en haar collega's dat zich in de wolk een vrij zware, heldere ster moet bevinden. Vermoedelijk was er oorspronkelijk sprake van een dubbelster, maar zijn de twee sterren op elkaar gebotst en met elkaar versmolten, waarschijnlijk door de zwaartekrachtsinvloed van het zwarte gat. Daarbij zou het uitgestrekte gasomhulsel zijn ontstaan.

Rond het zwarte gat in het Melkwegcentrum bewegen nog veel meer sterren, soms met omlooptijden van slechts enkele decennia. Ook die zouden kunnen zijn ontstaan door soortgelijke dubbelsterversmeltingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden