Gas-ijs maakte aarde snel warm
De snelle opwarming van de aarde, 55 miljoen jaar geleden, is veroorzaakt door het ontsnappen van een enorme hoeveelheid gashydraten uit het bodemsediment....
De onderzoekers van de Rutgers universiteit in Piscataway (New Jersey), de Universiteit van California in Santa Barbara en de James Cook Universiteit in Queensland (Australië) baseren hun bevindingen op metingen van de verhouding tussen twee zuurstofisotopen in het bodemsediment. Twee jaar geleden zijn er voor de kust van Florida boorkernen van het sediment genomen.
Ongeveer 55 miljoen jaar geleden is de temperatuur op aarde in korte tijd - tien- tot twintigduizend jaar - met vier à acht graden celsius gestegen. De hypothese is dat in het late Paleoceen door een langzame temperatuurverhoging op aarde warm oppervlaktewater naar de oceaanbodem is gezakt.
Het bodemsediment is vervolgens enkele graden opgewarmd. Hierdoor zijn enorme hoeveelheden gashydraten, opgesloten op enkele honderden meters diepte, gesmolten. Naar schatting tweeduizend miljard ton methaangas kwam vrij. Dat gas is in het oceaanwater een reactie aangegaan met opgelost zuurstofgas.
Het broeikasgas kooldioxide, dat daarbij is gevormd, is in de atmosfeer terechtgekomen. Dit heeft geleid tot een - op geologische tijdschaal gezien - snelle opwarming van het klimaat.