Review

Games van de week: op één wiel door de bocht in DiRT Rally en Trackmania Turbo

Niets leuker op de computer dan racegames, waarin je stunts kunt uithalen die je in de echte wereld met een boete of een boem-ho-berm moet bekopen. Twee nieuwe titels kietelen onze innerlijke Max Verstappen.

Racecircuit, zo te zien ontworpen onder invloed van lsd. Beeld Nadeo
Racecircuit, zo te zien ontworpen onder invloed van lsd.Beeld Nadeo

Als vandaag de dag een game het uiterste vergt van een speler wordt er al snel een vergelijking getrokken met Dark Souls, de notoir moeilijke spellenserie van de Japanner Hidetaka Miyazaki. De kwalificatie wordt meestal gebruikt voor games uit hetzelfde genre, het actierollenspel in een middeleeuwse setting met ridders, magiërs, barbaren en afgrijselijke monsters.

Maar kan er ook een Dark Souls van de... racegames zijn?

Jazeker. De gamer die zijn ego eens echt op de proef wil stellen kan zelfs kiezen uit twee Dark Souls onder de racesimulatoren, die net zijn verschenen. Het ene is DiRT Rally, van de Britse ontwikkelaar Codemasters, en het andere Trackmania Turbo, van de Franse studio Nadeo.

Gekkigheid in Trackmania Turbo. Beeld Nadeo
Gekkigheid in Trackmania Turbo.Beeld Nadeo

Rossen

In beide games jagen we raceauto's over een parcours heen en kunnen we online aan wedstrijden meedoen met vijf tot 99 tegenstanders. Beide racespellen laten de speler over eieren...eh... racen. Want fouten en vergissingen worden niet getolereerd. Een moment van zwakte, een rukje aan het stuur te veel en er kan zomaar een 'halo, berm / einde wedstrijd' klinken, zoals je in de Dark Souls-games de kleinste onoplettendheid met de dood moet bekopen.

In uiterlijk kunnen twee racegames niet meer verschillen dan DiRT Rally en Trackmania Turbo. De eerste blijft op het maniakale af trouw aan levensechte omstandigheden. De twee neemt een loopje met de realiteit.

De locaties waarover we in DiRT Rally hotsen en botsen bestaan echt, in plaatsen als Baumholder (Duitsland), Powys (Wales) en Argolis (Griekenland). De auto's zou je zo in de showroom kunnen vinden, of in het museum, want er valt ook te rossen in een iconische racewagens uit de jaren zeventig, tachtig en negentig.

null Beeld Codemasters
Beeld Codemasters
Gladheid op de weg in DiRT Rally. Beeld Codemasters
Gladheid op de weg in DiRT Rally.Beeld Codemasters

Realistisch

In DiRT Rally zul je door schade (letterlijk) en schande moeten uitvinden hoe een auto zich gedraagt, en zich gedraagt op verschillende soorten ondergrond, want de naam zegt het al: hier wordt off-road gereden alsof de duivel ons op de hielen zit. Het gebruik van een racestuur verhoogt het realiteitsgevoel, maar dankzij het vakmanschap van Codemasters voelt een controller geen moment eigenaardig aan.

Al met al leveren al die inspanningen een ware simulator op waarvan je de beelden zo in Studio Sport kunt vertonen. Racefans zouden het verschil niet zien.

De tv-kijker in het ootje nemen gaat met de andere titel niet lukken. In Trackmania Turbo worden we vanaf tientallen meters hoogte, bungelend aan een helikopter, gedropt op een racebaan met duizelingwekkende loops en jumps.

Het is voor het eerst sinds in 2003 de reeks begon dat er een Trackmania-titel verschijnt op de grote, serieuze gameconsoles (al waren er wel eerder edities voor Nintendo's Wii en DS). Achteraf kunnen we stellen dat die PlayStation- en Xbox-bezitters iets fraais hebben moeten ontberen al die jaren. Het snoepgoed-achtige uiterlijk is bedrieglijk: onder de motorkap van Trackmania Turbo ronkt een knap doordachte racegame.

Rubber

Races duren overigens nooit langer dan twintig seconden, met soms maar een enkele bocht, een enkele lus en een enkele obstakelsprong. Maar elk van die onderdelen zul je in absolute perfectie moeten afleggen - een bekwaamheid die wel honderden pogingen kan vergen.

In de online-modus zie je tot honderd virtuele coureurs tegelijk op dezelfde track zwoegen, in een spookachtige verschijning, als een school nerveuze sardientjes die uit de muil van een onzichtbare haai proberen te blijven. Gamers die zijn uitgekeken op de 200 ingebouwde circuits kunnen hun eigen onmogelijk tracks bouwen.

DiRT Rally en Trackmania Turbo mogen dan tot het schier onmogelijke eisen van hun coureurs - onspeelbaar zijn ze geen van tweeën. Ook wie nog nooit een (virtueel) stuur in handen heeft gehad kan een eindeloze lol aan deze racers beleven. Het werk van Hidetaka Miyazaki hebben we geregeld gefrustreerd het raam uitgekeild. De Dark Souls van de racegames zullen we blijven spelen tot er geen rubber meer om onze wielen zit.

DiRT Rally (Codemasters)
Uitgebracht voor Microsoft Windows, PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor alle leeftijden (PEGI)

Trackmania Turbo (Nadeo/Ubisoft)
Uitgebracht voor Microsoft Windows, PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor alle leeftijden (PEGI)

Manisch gerace in Trackmania Turbo Beeld Nadeo
Manisch gerace in Trackmania TurboBeeld Nadeo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden