Gamers boos op spel dat huidskleur avatar verandert

Van een ontwikkelaar die Facepunch heet kun je het misschien wel verwachten, maar opvallend nieuws blijft het: de Britse studio kent in zijn game Rust spelers een willekeurige huidskleur toe die ze niet kunnen veranderen.

Peter van Ammelrooy
Iedereen wordt naakt geboren in het vreemde overlevingsspel Rust. Beeld Facepunch
Iedereen wordt naakt geboren in het vreemde overlevingsspel Rust.Beeld Facepunch

Unicum

Het is heel gebruikelijk in games, zeker in rollenspellen maar ook in een voetbalsimulator als FIFA, dat de speler de fysieke kenmerken van zijn schermpersonage aanpast, van lippen tot wenkbrauwen, van neus, van buikomvang tot haardos en van geslacht tot etnische afkomst.

Een game die op eigen houtje de huidskleur van de avatar bepaalt is bepaald een unicum. Het is in Rust net als in het gewone leven, stelt Facepunch, daarin heb je het ook niet voor het kiezen.

In een mailwisseling met de gamessite Kotaku meldt studiobaas Garry Newman dat de reacties uiteenlopen van instemming tot onversneden racisme. 'Als ik het had geweten had ik een teller aangebracht om te meten hoe vaak het N-woord (nigger - red.) vóór en na de update werd gebruikt', zegt Newman.

'Ik zou het fantastisch vinden als een blanke kerel door het spelen van een zwarte man een idee krijgt van hoe het moet voelen om deel uit te maken van een onderdrukte minderheid', aldus Newman.

De ontwikkelaars hebben overwogen om discriminerende uitlatingen weg te filteren, maar in de praktijk bleken andere spelers tot actie over te gaan en samen racisten te bestrijden.

null Beeld Facepunch
Beeld Facepunch
null Beeld Facepunch
Beeld Facepunch

Kannibalisme

Rust is een online meermans overlevingsspel, waarin gamers beginnen in hun adamskostuum, met in hun bezit slechts een stuk steen, een fakkel en twee zwachtels (om bij verwondingen te helen). Ze moeten op zoek naar manieren om te overleven door middel van jacht of het bijeensprokkelen van materialen, terwijl ze door constant het risico lopen om te sterven door uithongering, verdrinking, onderkoeling, gevaarlijke straling of aanvallen door beesten of andere deelnemers aan de game. Zelfs kannibalisme is mogelijk.

Facepunch begon in 2013 aan de bouw van de game, waarvan versies al tijdens de ontwikkelfase te koop zijn op Steam, het grootste distributiepunt online voor games. Er zijn meer dan 1,6 miljoen exemplaren verkocht, die rond de 46,5 miljoen dollar hebben opgebracht.

Facepunch telt twintig werknemers.

Niet iedereen wijst het besluit af om de huidskleur willekeurig te veranderen. 'Als we onszelf konden veranderen, zouden we allemaal gespierd witte mannen zijn met waarschijnlijk indrukwekkende baarden', merkt een speler met het pseudoniem DerDuderich op. 'Ik kan niet wachten op meer huid- en haartonen. En vrouwen.'

Volgens een Amerikaanse studie uit 2014 spelen blanke gamers agressiever als ze in een game een zwarte avatar hebben.

null Beeld Facepunch
Beeld Facepunch

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden