Review

Game van de week: zeven redenen om Assassin's Creed Rogue te spelen

Twaalf games van dezelfde formule in zeven jaar tijd: is dat niet een beetje tè? Zeven argumenten waarom we graag toch weer plaatsnemen in de Animus (de tijdmachine die zo niet mag heten) voor Assassin's Creed Rogue.

Peter van Ammelrooy
Tussen de bedrijven door kan een tempelier rustig even gaan vissen. Beeld Ubisoft
Tussen de bedrijven door kan een tempelier rustig even gaan vissen.Beeld Ubisoft

1. Als je nog nooit een Assassin's Creed-spel hebt gespeeld
Dan heb je überhaupt heel wat gemist. De games zijn een zinderende mix van actie, sluipmoorden en parkour - de assassijnen uit de titel zijn hele goede klimmers en springers - en dit alles tegen wisselende historische decors, waar af en toe historische beroemdheden opduiken (Leonardo da Vinci en in deze game, Benjamin Franklin). Er zijn sindsdien 2007 twaalf Assassin's Creed-titels verschenen, inclusief deze Rogue. Ubisoft verkocht tot april van dit jaar 73 miljoen exemplaren in de serie - goed voor een omzet van 3,5 miljard dollar.

Assassin's Creed werd rond 2003 geboren, aanvankelijk als een bijrol voor in een nieuwe Prince of Persia-game, een andere spellenreeks van Ubisoft die zich afspeelt in historische tijden. Ontwikkelaar Patrick Désilets modelleerde zijn personage naar Hassan-I Sabbah, de grondlegger van een religieuze sekte die de hashshasin of assassins werd genoemd. Besloten werd om een aparte game te ontwikkelen in plaats van de assasijn(en) op te voeren in de opvolger van The Sands of Time, wat toen de meest recente Prince of Persia was.

Dat bleek een goede zet. Gamers bleken en bloc te vallen voor een vertelling rond een schimmige multinational in het hier en nu die met behulp van technologie mensen de herinneringen van hun voorvaderen kan laten beleven die in hun dna liggen opgeslagen (wie het een tijdmachine noemt wordt op internet gevild).

2. Als je al eens eerder een Assassin's Creed-game hebt gespeeld
Dan kun je meer van hetzelfde verwachten - en dat is positief bedoeld. Er is genoeg aan te merken op de formule. Het belangrijkste bezwaar is dat de hoofdfiguren in Assassin's Creed de diepgang van Roy Donders hebben, maar dan zonder het camp-gehalte van de Brabantse stylist. Met elke game wordt hun karakter vlakker en Rogue is geen uitzondering. Maar dat is maar een kleine smet op een boeiende actiegame.

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft
Het eerste optreden van Benjamin Franklin (links) na zijn dood. Beeld Ubisoft
Het eerste optreden van Benjamin Franklin (links) na zijn dood.Beeld Ubisoft

3. Als je Assassin's Creed Black Flag hebt gespeeld
Black Flag kreeg over het algemeen gunstige recensies. Verwacht in Rogue meer van hetzelfde. De vertelling voltrekt zich net als in zijn voorganger in de 18de eeuw, ten tijde van de Zevenjarige Oorlog (1756 - 1763) waarbij de toenmalige grote mogendheden elkaar in de haren vlogen in verschillende oorlogen. Rogue speelt zich net als Black Flag grotendeels af in de Verenigde Staten met uitstapjes naar Porte-Au-Prince (Haïti), Lissabon en Parijs. Ook in Rogue mogen we weer een zeilschip besturen en zeeslagen winnen, ijsbergen omzeilen en rivieren bevaren in de Great Appalaichian Valley, in het noordoosten van de VS. Dit keer zijn er geen scènes onder water. Ook maken enkele bijfiguren uit vorige games hun rentree in dit vervolg. Rogue is volgens Ubisoft de laatste game die zich zal afspelen in de Amerikaanse koloniale tijd.

4. Als je de opzet van Assassin's Creed sleets vond raken
Van een winnende formule kun je het beste afblijven. Dus introduceert Ubisoft een nieuwe held die veel wegheeft van zijn illustere voorgangers, maar wel met een twist. Shay Patrick Cormac is een jonge assasijn met een zwaar Iers accent die de methoden van het broederschap uit de keel beginnen te hangen. Hij bekeert zich tot hun aartsvijanden, de tempeliers. Dat zal voor de fanatiekste fans wennen zijn: een verrader als protagonist. Rogue voegt ook nieuwe wapens toe aan het arsenaal, zoals een luchtbuks en een granaatwerper. De zeeslagen (hadden we die al genoemd) zijn de beste ooit. Dit keer zijn er geen scènes waar de assassijn onder water duikt. Ook niet eerder vertoond is de indrukwekkende aardbevingsscène in Lissabon, waar je als Cormac een veilig heenkomen moet zoeken als de stad onder zijn voeten met denderend geraas ineenstort.

Een groot deel van Assassin's Creed Rogue speelt zich af op zee. Beeld Ubisoft
Een groot deel van Assassin's Creed Rogue speelt zich af op zee.Beeld Ubisoft

5. Als je Assassin's Creed Unity niet kunt spelen
Ubisoft brengt dit jaar niet één, maar twéé Assassin's Creed-titels uit. Unity verschijnt (voorlopig) alleen voor de nieuwe spelcomputers, de PlayStation 4 en Xbox One, en voor Windows.

6. Als je niet wilt wachten op Assassin's Creed Chronicles: China
De dertiende assassijnen-game zal naar verwachting volgend jaar verschijnen. Die is anders van opzet; niet eentje waarin je een hele wereld kunt verkennen, maar een pure vecht- en stuitergame die zich louter van links naar rechts beweegt (een zogeheten side-scroller) met een vrouwelijke protagonist.

7. Als had gezworen om nooit meer een Assassin's Creed-spel te kopen
Deze uitgave zal je in je overtuiging sterken danwel je in diepe twijfel brengen. Dat laatste zou zomaar kunnen gebeuren. We doen ook een moord voor een middelmatige Assassin's Creed.

Assassin's Creed Rogue (Ubisoft)
Uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3, pc
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft
null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden