Review

Game van de week: Zen Pinball en de nieuwe kleren van koning Flipper

De flipperautomaten werden veertig jaar geleden verdreven door videospellen in de kroeg, kantine, snackbar en speelhal. Nu maken ze een virtuele comeback. Slaan we weer op tilt?

Amokmaker in de flipperautomaatversie van Fallout. Beeld Zen Studios
Amokmaker in de flipperautomaatversie van Fallout.Beeld Zen Studios

Hoe lang kan de radio nog Pinball Wizard van The Who uitzenden tot er een generatie is opgestaan die zich afvraagt 'waar de fuck gaat dit over?'. Tot dertig, veertig jaar geleden stond in elke kroeg, kantine en snackbar een flipperkast. Nu staan er in Nederland in publieke ruimten nog precies 99, als we de interwebs mogen geloven.

De flipperautomaat kreeg eind jaren zeventig concurrentie van computerspellen op grote kasten waarvoor je met kwartjes en later guldens naar café of vreetschuur moest, of naar gespecialiseerde speelhallen. Het gouden tijdperk van de arcadegames liep van rond 1978 (toen iedereen Space Invaders wilde spelen) tot ergens in 1984, toen de spelcomputer en pc hun intrede in de huiskamer deden. Exit arcade- én flipperautomaat.

De flipperautomaat als fenomeen kreeg een tweede leven op diezelfde pc's en consoles die hem overbodig maakten, in de vorm van spellen waarin je op een virtuele versie speelt.

The Elder Scrolls: Flipper. Beeld Zen Studios
The Elder Scrolls: Flipper.Beeld Zen Studios
Bekende elementen voor de Fallout-fans. Beeld Zen Studios
Bekende elementen voor de Fallout-fans.Beeld Zen Studios

Game-in-game

Hoe ironisch is het dan dat een van de populairste simulatoren succes boekt met flipperkasten die zijn gebaseerd op succesvolle computerspellen?

De makers van Zen Pinball en Pinball FX hebben sinds 2003 talloze varianten (tables in het jargon) uitgebracht van hun basisflipperkast, met tal van gamesthema's. Daarnaast verschenen er modellen geïnspireerd door films en tv-cartoons. Er is een Marvel's Avengers: Age of Ultron-versie voor Zen Pinball en Pinball FX, een Family Guy-editie en een Portal-uitvoering.

Begin december bracht de Hongaarse studio een Bethesda-table uit, met flipperkasten waarop elementen zijn te vinden uit drie games van de Amerikaanse uitgever: Doom, Fallout en The Elder's Scrolls: Skyrim. Vorige week verscheen Star Wars Pinball: Rogue One, naar de bioscoopfilm.

Aan de basisopzet van Zen Pinball 2 en Pinball FX2 heeft Zen Studios niet getornd. We zien een flipperkast met figuren uit de games en film, die commentaar leveren op onze verrichtingen en soms de bal in beslag nemen of een zetje de andere richting op geven.

We moeten met de basisflippers zorgen dat de bal in het spel blijft en scoren door de bal richting specifieke doelwitten te knallen. Maar elke flipperkast verbergt allerlei extraatjes, tot complete minigames toe.

Star Wars Pinball: Rogue Flipper. Beeld Zen Studios
Star Wars Pinball: Rogue Flipper.Beeld Zen Studios

Jan Rot

Het is niet altijd gemakkelijk om die uitbreidingen te bereiken. De mogelijkheden om de bal te manipuleren zijn beperkt - met de basisflippers aan de onderzijde van het speelveld, twee flippers meer bovenin en een knop om de flipperkast een zetje te geven. Dat nudgen moet met beleid gebeuren, omdat de automaat anders op tilt kan slaan - net als de flipperkast dat in kroeg en kantine deed als je er te hard tegenaan duwde.

Je zou wel wat meer anarchie willen op en rond de automaat, met figuren uit Doom, Skyrin en Fallout die proberen je spel te saboteren. Dat is beter uitgewerkt op de virtualrealityflipperkast van Zen Studios (Pinball FX2 VR, voor de PlayStation 4), waar je wordt afgeleid door zombies uit The Walking Dead-games of ruimtescheepjes die door je beeld zoeven.

Flipperen op virtuele automaten blijft iets tegennatuurlijks houden. Je mist de sigarettenrook, de geur van gemorst bier, het geschreeuw van medespelers en de spetterende frituur. Het is te clean. Maar voor een nostalgische bui af en toe voldoen Zen Pinball 2 en Pinball FX2 prima, met Jan Rots ijzersterke bewerking van Pinball Wizard op vol volume op de achtergrond.

Bethesda Pinball: Doom. Beeld Zen Studios
Bethesda Pinball: Doom.Beeld Zen Studios

Star Wars Pinball: Rogue One & Bethesda Pinball
voor Zen Pinball 2
Voor PlayStation 3, 4 en Vita (ook in versies voor 3D-televisies)
en voor Pinball FX2
Voor Xbox One, 360 en Windows-pc's
Geschikt bevonden vanaf 12 jaar (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden