Review

Game van de week: waarom Mario Party The Top 100 doet denken aan Judith Bosch

Twintig jaar oud is de spellenreeks die Nintendo uitbrengt onder het banier van Mario Party. De Top 100 is een selectie uit liefst 800 mini-games. Hebben ze de tand des tijds doorstaan?

Peter van Ammelrooy
null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Zeskamp iemand? Stedenspel? Spel zonder Grenzen dan? In de tijd dat de Hilversum nog geen last had van 'Luxemburg' vulde de Nederlandse omroep de tijd tussen de ene en de volgende Olympische Spelen met Swiebertje, Pipo de Clown en Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer? En spelen. Geen kwisjes, nee: spelen, zonder Coubertin of gekleurde ringen. Fysieke spelletjes. Véél spelletjes.

Even goed bekeken als donderdag het demasqué van Sven Kramer op de 10 kilometer op Koreaanse ijs was destijds een reeks NCRV-televisietoernooien waarin eerst Nederlandse en Vlaamse steden (nog in zwartwit), en later Europse landen (in kleur), elkaar bevochten op een reeks mallotige hindernisbanen waar een overmaat aan water en groene zeep bij kwam kijken. En Judith Bosch natuurlijk, in dat grijs verleden de kortblonde balsem voor de puberziel.

(Voor de jongere lezers: denk aan WipeOut en Wytske Kenemans).

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo
null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Dwergenschermpje

De beelden van glibberende deelnemers uit Aalten, Halle, Middelburg, Sliedrecht, Veurne en Zelzate (Zeskamp, 1968) komen terug bij het spelen van Mario Party: The Top 100. Ook dat is een toernooi met korte, snelle mini-games, te spelen met maximaal vier deelnemers, waarin de uitdagingen niet maf genoeg kunnen wezen. De honderd spelletjes doen wisselend een beroep op je behendigheid of je reactievermogen.

Mario Party is een reeks die al een poosje meegaat. Er verschenen tot nu toe tien afleveringen voor Nintendo's grotere spelcomputers (van het debuut op de Nintendo 64 uit 1998 tot de Wii U-editie van 2015) en een handvol titels voor de portable Gameboy en de Nintendo (3)DS.

De honderd mini-games uit deze Mario Party: The Top 100 zijn bewerkingen uit de tien 'grote' titels. Daar zaten hele sterke afleveringen tussen en zwakke broerders, Het lijkt wel of voor deze compilatie voor het dwergenschermpje van de 3DS vooral een greep is gedaan uit de minder geslaagde edities. Er valt genoeg te doen en sommige onderdelen zijn uiterst vermakelijk, maar zeker in je uppie afgewerkt in grote doses gaan ze snel vervelen.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Nostalgie

Aan de andere kant: het is de grootste verzameling Party-games ooit uitgebracht, met honderd van de naar schatting 800 spelletjes die voor de serie zijn bedacht, dus bevalt het ene onderdeel niet dan zijn er nog 99 andere uitdagingen. The Top 100 is voor de kenners al net zo'n nostalgische trip als Zeskamp op YouTube.

Zoals uit de naam blijkt, is dit een game voor partijtjes, met vrienden: je hebt maar één exemplaar van Mario Party: The Top 100 nodig om de game met z'n vieren, waarbij drie andere 3DS-bezitters de game in de modus Download Play spelen. Dat is mooi van Nintendo.

Een optie voor wedstrijdjes online ontbreekt helaas voor wie geen vrienden heeft met een 3DS. Het is een beetje een raadsel waarom Nintendo de collectie niet heeft uitgebracht voor zijn nieuwe Switch. Die kan worden aangesloten op de televisie en het ingebouwde, grotere scherm is ideaal voor portable gebruik.

Het alternatief voor Mario Party: The Top 100 is dat je je vrienden in juten zak met een lepel in de mond waarop een ei rust over een helling jaagt ingesmeerd met groene zeep. Hoef je er Judith Bosch alleen nog maar bij te denken. Of Wytske.

Mario Party: The Top 100 (Nintendo)
Uitgebracht voor de 2DS en 3DS
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden