Review

Game van de week: vier branieschoppers en boze Bolivianen in Ghost Recon Wildlands

Een nieuwe game met Amerikaanse commando's grijpt de tijdgeest bij de lurven: de VS zetten orde op zaken in hun achtertuin en gaan er met gestrekt been in. Het plot is lachwekkend, de game verrassend goed.

Peter van Ammelrooy
Gringo's in het nauw in een toekomstig Bolivia. Beeld Ubisoft
Gringo's in het nauw in een toekomstig Bolivia.Beeld Ubisoft

Zou iemand bij Ubisoft, de Franse gamesuitgever, het een keer hebben geopperd in een vergadering: 'Jongens, is dat nou wel zo'n goed idee, om Ghost Recon Wildlands te situeren in Bolivia? Daar komt gegarandeerd herrie van.' Waarop ongetwijfeld iemand zal hebben gereageerd: 'Rumoer is ook reclame.'

Die herrie is gekomen, al hebben de autoriteiten in La Paz rijkelijk laat lucht gekregen van het computerspel dat hun Zuid-Amerikaanse land afschildert als een toekomstige failed state die in 2019 onder de knoet komt van een Mexicaans drugskartel. De regering heeft pas bij de verschijning van de game een paar weken terug gedreigd met 'stappen'.

Ubisoft van zijn kant probeert de bezwaren weg te wuiven met het ridicule verweer dat Ghost Recon Wildlands fictie is en dat Bolivia toch vooral is verkozen om zijn schitterende landschappen. Tsja: dan had de game zich ook in Nieuw-Zeeland kunnen afspelen. De Fransen laden toch de verdenking op zich te hebben gekozen voor een stereotype.

Meer plakplaatjes dan Henk Schiffmacher. Beeld Ubisoft
Meer plakplaatjes dan Henk Schiffmacher.Beeld Ubisoft

Rouwdouwers

Laten we meteen vaststellen: Ghost Recon Wildlands heeft Bolivia helemaal niet nodig. Noch het bespottelijke plot waarin slechts vier Amerikaanse rouwdouwers met een 'license to kill' namens de beschaafde wereld (lees: de USA) even orde op zaken komen stellen, in een regen van kogels en explosies, gemotiveerd door de ontvoering, marteling en dood van een Amerikaanse narcotica-agent.

Ghost Recon Wildlands is de cocktail van schietbaan, pretpark, wildpark en chatroom, bij voorkeur te spelen met drie vrienden die online met zijn viertjes The Expandables dunnetjes overdoen. Net als die knokfilm is het heerlijk dom, eindeloos vermaak dat de ballast van de realiteit helemaal niet nodig heeft.

De Ghost Recon-series stonden ooit bekend als tactische games, waarin je zo voorzichtig en onopgemerkt je doelen moest verwezenlijken als speciaal commando (vandaar de aanduiding 'ghost'). Je kunt punten verdienen in Wildlands door heel strategisch te opereren, je missies met de grootst mogelijk voorzichtigheid uit te voeren en onnodige schotenwisselingen te voorkomen.

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Samenspel

Maar wie als een stier door de porseleinkast wil, die mag zijn gang gaan zonder dat het computerspel hem daarvoor zal straffen. Ook burgers die per ongeluk in de vuurlinie verzeild raken zijn uiteindelijk niet meer dan 'nevenschade', ook al waarschuwt de game dat de dood van onschuldigen kan leiden tot het mislukken van een missie.

De grote opdracht van de vier 'ghosts' - stuk voor stuk geplukt uit het grote clichéboek - is de liquidatie van de grote boosdoener, een superschurk die getooid gaat met de naam El Sueno en meer tatoeages dan Henk Schiffmacher in zijn hele leven heeft aangebracht. Dat hoofddoel wordt bereikt via tientallen tussenmissies, waarin de commando's van elk denkbaar vervoermiddel en vuurwapen gebruik maken, daarbij geholpen door een rebellenlegertje dat bij elke zege van de yankees in kracht toeneemt.

Zoals gezegd is Ghost Recon Wildlands een game die je toch vooral met vier gelijkgezinde geesten moet spelen, online, die elkaar aanmoedigen en uitkafferen via koptelefoon en microfoon. Solo spelen is mogelijk, maar de overige drie commando's moeten dan worden aangestuurd via een keuzemenu met een beperkt aantal opties. Het is een suboptimale ervaring.

Ghost Recon Wildlands is absoluut een kind van zijn tijd, waarin bijvoorbeeld een belangrijke rol is weggelegd voor drones, die de commando's vanuit de lucht het terrein laten verkennen. De nadruk ligt op vlot wapengekletter, flinterdunne clichédialogen en nog dunnere personages. Te beleven met het verstand op nul. Als de president van de VS dat mag, wie houdt de gamer dan nog tegen?

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands (Ubisoft)
Uitgebracht voor PlayStation 4, pc en Xbox One
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden