Review

Game van de week: Uncharted: The Lost Legacy valt héérlijk in herhaling

Met A Thief's End leek het doek gevallen voor de succesvolle gamereeks Uncharted. Maar nu is er nóg een avontuur, met andere helden in dezelfde formule. Werkt dat? Ja. En niet zo'n beetje ook.

Een Thelma & Louise-momentje voor Chloe en Nadine in een Nathan Drake-achtig avontuur. Capice?Beeld Naughty Dog

Over Uncharted: The Lost Legacy kunnen we kort zijn. De game was aanvankelijk bedoeld als extra downloadable content bij Uncharted 4: A Thief's End en speelt ook als extra verhaallijn bij die vierde aflevering van de Uncharted-reeks uit 2016. Het borduurt schaamteloos voort op de Uncharted-formule, met als enige verschil dat de plek van vaste held Nathan Drake is ingenomen door twee vrouwen.

Kortom: je zou The Lost Legacy kunnen beschouwen als een cynische poging van Sony, of de ontwikkelaar Naughty Dog, om de Uncharted-fans nog een keer geld uit de zak te kloppen.

Maar we kunnen nog korter zijn: Uncharted: The Lost Legacy is vermoedelijk de beste bestemming die gamers dit jaar voor 40 euro min 1 cent kunnen vinden.

Voor wie deze twee stellingen strijdig met elkaar lijken, hieronder de langere toelichting.

Beeld Naughty Dog

Hotpants

Uncharted is een uitmuntende reeks actie-avonturen-games die het beste leent uit de Indiana Jones-films en de Tomb Raider-games, maar dan zonder Indiana's fedora en Lara's hotpants. Bij bedenker Naughty Dogs weten ze hoe ze een verhaal moeten vertellen en hoe ze gamers op het puntje van hun stoel moeten krijgen en houden. In elke aflevering stappen we in de schoenen van Nathan Drake, een herkenbaar en menselijk personage, een snuggere geest die zichzelf desondanks geregeld in de nesten weet te werken, omringd door sterke en vaak slimmere vrouwen.

De warme persoonlijkheid van Drake werd in de vier grote Uncharted-games aangevuld met een mix van net-niet-te-moeilijke puzzels en een goede dosis achtervolgingen, klimpartijen, ongelukken, schietpartijen en gevechten - afgetopt met de perfecte hoeveelheid humor. Uncharted stond garant voor honderden uren spelplezier.

The Lost Legacy laat zien dat de formule moeiteloos overleeft zonder Nathan Drake, waarvan de ontwikkelaars van Naughty Dog bij iedere gelegenheid niet nalaten te benadrukken dat ze helemaal op het personage waren uitgekeken. Het is misschien beetje een raadsel waarom de Californische studio kennelijk nog wel brood zag in een comeback van twee ondersteunende rollen, schatzoeker Chloe Frazer uit Uncharted 2 en 3 en huursoldate met een hart van goud Nadine Ross uit Uncharted 4.

Maar als het werkt, werkt het.

Midden in de jungle en de TomTombRaider is stuk.Beeld Naughty Dog

Hollywood-cliché

We zouden nu duizenden woorden kunnen wijden aan de rake dialogen, de gebalanceerde spelmechanismen en het prima verhaal, maar het voldoet om te zeggen dat The Lost Legacy het beste bundelt uit de vorige vier Uncharted-verhalen, zonder Drake.

Het enige bezwaar dat je zou kunnen bedenken is dat deze tot bijna-volledige game opgevoerde uitbreiding de Hollywood-clichés niet weet te vermijden, inclusief de booswicht die zoals gebruikelijk spreekt met een Oost-Europees accent en vanzelfsprekend Asav heet. The Lost Legacy is niet zonder verrassingen, alleen zijn die niet zo groot als in de eerdere games.

Het is de vraag of de Cloe-Nadine-formule zich net zo makkelijk laat herhalen als het origineel, of dat we na een poosje net zo'n einde wensen voor de twee heldinnen als Nathan Drake onderging: gelukkig getrouwd met kind.

Voorlopig zal ons dat allemaal een rotzorg zijn: eerst moeten we ervoor zorgen dat de slagtand van Ganesh, een kostbaar religieus relikwie, uit handen blijft van Asavs rebellenleger. Prijs den heer en geef de munitie door.

Uncharted: The Lost Legacy (Naughty Dog / Sony)
Uitgebracht voor PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

Monumentenbeheer op afstand.Beeld Naughty Dog
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden