Review

Game van de week: Typoman, een woordspeling op korte beentjes

Het debuut van de kleine Duitse gamesstudio Brainseed Factory is een woordspel rond een kleine held, die bestaat uit letters, in een universum vol met interactieve woorden. Übercharmant, ondanks kleine mankementen

Typoman is typisch zo'n spel waarbij je de kleine lettertjes moet lezen. Beeld Brainseed Factory

Is het een woordenboek? Is het een game? Nee, het is Typoman!

Typoman is een van die games, gemaakt door een kleine, onafhankelijke studio, die je vanaf het eerste moment met hun charme veroveren. We hebben een kleine held, samengesteld uit de letters van het Engelse woord voor held, en een sombere, maar tegelijkertijd hartveroverende wereld waarin HERO allerlei obstakels moet overwinnen met als uiteindelijke doel... wel, dat uiteindelijke doel blijft in nevelen gehuld.

In de basis is Typoman een platformer, zo'n spel waarin je moet klimmen, klauteren, springen en puzzelen. In deze game moet je hinderissen slechten door woorden te vormen, bijvoorbeeld door de letter 'D' toe te voegen aan het woord 'RAIN' waardoor een vijver leegloopt en HERO zonder te verdrinken zijn weg kan voortzetten.

Vind de kleine held een stampende reuzenpers op zijn pad? Laat hem het woord SLOW samenstellen uit een W, een S, een O en L en de pers blijft lang genoeg in de lucht hangen om er snel onder te kruipen.

Beeld Brainseed Factory
Pret met het alfabet. Beeld Brainseed Factory

Een moderne variant op Scrabble, zo zou je Typoman ook kunnen omschrijven, al heb je minder vrijheid doen in andere woordspellen zoals Scribblenauts. Daarin kun je elke term opgeven om uit een lastig parket te geraken. Met Scribblenauts kun je de term vliegtuig invullen om een kloof over te vliegen, maar dat kan ook een raket wezen of een (vliegende) draak. In Typoman is er maar één mogelijkheid.

Die beperking is niet het grootste euvel van Typoman: de complexiteit van sommige hindernissen en de ontoegeeflijke aard van de game doen meer pijn. De kloof waar je het ene moment moeiteloos overheen springt kan de tweede keer dat je een missie aflegt opeens schier onoverbrugbaar blijken. Het is ook jammer dat er geen Nederlandstalige versie van Typoman is: het Engels kan een extra hindernis vormen.

Typoman verdient ondanks die kleine belemmeringen een grote schare fans. De kleine letterheld R-E-N-V-D-T-E-I (husselen maar!) dat.

Typoman (Brainseed Factory/HeadUp Games)
Uitgebracht voor de Wii U
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden