Review

Game van de week: superhelden en megaschurken op de vuist in Injustice 2

Het vechtspel is een genre waarvoor je een smaak moet ontwikkelen. Injustice 2 is de perfecte instaptitel. Slim, toegankelijk, schitterend uitgevoerd, barstensvol humor en met Superman als snoodaard.

Peter van Ammelrooy
'Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen...': Superman van het rechte pad in Injustice 2. Beeld NetherRealm
'Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen...': Superman van het rechte pad in Injustice 2.Beeld NetherRealm

Voor de ontwarring van het superheldenuniversum moeten de filmliefhebber en de gamer intussen zo'n beetje over een universitaire graad beschikken. De twee grote stallen, DC Comics en Marvel, bevatten beiden honderden personages. Ze zijn meestal afkomstig uit afzonderlijke strips, maar duiken ook vaak op in elkaars werelden.

Ingewikkeld wordt het als superhelden van het paadje raken, zich ontpoppen tot superschurken en de personages uit de ene strip die uit de ander comic naar het leven gaan staan.

Zoals in Injustice 2.

Dit is het vervolg op Injustice: Gods Among Us uit 2013, een game waarin Superman uit zijn rol als eeuwige brave borst valt nadat de Joker hem heeft verleid tot het vermoorden van zijn grote liefde (Lois Lane! Zwanger). Samen met andere superhelden vormt Superman een bijkans fascistische knokploeg om de misdaad met wortel en tak uit te roeien, zonder zich verder veel gelegen te laten liggen aan Vrouwe Justitia.

Op zijn pad vindt deze opper-Teviaanse crimefighter op den duur zijn oude strijdmakker Batman, die met bondgenoten een halt toeroept aan de afbraak van de rechtsstaat. Aan het einde van de succesvolle game zucht Superman achter tralies (van kryptoniet, nemen we aan).

null Beeld NetherRealm
Beeld NetherRealm

In Injustice 2 sluit Batman noodgedwongen een pact met de ontspoorde Superman om een nog groter kwaad te bestrijden, in de vorm van een bende superschurken onder leiding van Gorilla Grod - die geheel volgens het cliché van de megaslechterik de wereld wil overheersen.

Niet dat Superman en Batman hun onderling gekibbel helemaal hebben bijgelegd, zoals een scène in de game laat zien waarin Batman verzucht dat hij 'de mensen mist die we ooit waren'. Waarop Superman antwoord: 'Ik ook.' En vervolgens Batman een enorme dreun in zijn gezicht verkoopt.

Het verhaal van Injustice 2 is ondanks zijn krankzinnige premisse boeiend en kloppend. Dat is des te opmerkelijker omdat dit een vechtgame is - een spel waarin de gamer een held/schurk kiest en die in een tweegevechten andere superhelden en -schurken tot moes laat slaan. Elke krachtmeting vergt weer nieuwe antwoorden op de sterke en zwakke plekken van jouw personage en zijn tegenstander. Er wordt getrapt, geschopt, geslagen, gemept en gebeukt tot het balkje dat het welzijn aangeeft van een personage is leeggelopen.

Het vechtspel is een genre waarvoor je een smaak moet ontwikkelen. Injustice 2 is in dit opzicht een perfecte manier om kennis te maken met dit soort games die bestaan uit een mix van freefight met bovennatuurlijke krachten. Het is toegankelijker voor nieuwkomers en met verschillende lagen van diepgang voor de gevorderde knokkers.

null Beeld NetherRealm
Beeld NetherRealm

Injustice 2 is minder complex dan de toppers in zijn genre, zoals Street Fighter (van Capcom) en Mortal Kombat, dat wordt gemaakt door dezelfde studio. Dit NetherRealm heeft de perfecte mix voor novicen gevonden, met uitmuntende introducties, maar met ook genoeg vlees op de botten voor de liefhebbers.

Injustice 2 blijft dichter bij de strips dan bij de films, waarbij karakterontwikkeling en een geloofwaardig plot nu eenmaal een grotere rol opeisen. In de game is er meer ruimte voor malligheid en voor gemorrel aan de formule van de superheld. Het is duidelijk dat de makers veel plezier hebben beleefd aan het maken van de game, niet het minst de acteurs die de stemmen van alle figuren hebben ingesproken.

Technisch behoort Injustice 2 tot de top, met gezichten die zo levensecht bewegen dat je je voortdurend afvraagt of je niet een superheldenfilm aan het bekijken bent in plaats van de game. Er is een baaierd aan uitdagingen via internet, waarbij je tijdens matches ook als toeschouwer kunt zien hoe twee andere tegenstanders elkaar de hersens inslaan. Je kunt zelfs voorspellen hoe de strijd zal eindigen - het zal niet lang duren of een slimme bookmaker gaat wedstrijden aan gokkers verkopen.

Wie dan nog niet is uitgeknokt kan zijn geluk beproeven in het nieuwe 'Multiverse', een nieuw spelonderdeel waarin je van planeet naar planeet hopt om een reeks duels af te werken. Sommige van die planeten zijn maar een etmaal beschikbaar; dan worden ze vervangen door nieuwe hemellichamen, waarop nieuwe uitdagingen wachten.

Injustice 2 komt warm aanbevolen; wie anders beweert verdient een klap voor zijn kanis.

Injustice 2 (NetherRealm)
¿Uitgebracht voor PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

undefined

null Beeld NetherRealm
Beeld NetherRealm
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden