Review

Game van de week: Sniper Elite 4 lapt Geneefse Conventie aan zijn soldatenlaars

Al weer de vierde aflevering van het scherpschutterspel Sniper Elite borduurt voort op zijn voorgangers.  Solide, maar ook een tikkeltje saai.

Peter van Ammelrooy
Dat doet pijn (en waarom zien we op de instant-scan). Beeld Rebellion
Dat doet pijn (en waarom zien we op de instant-scan).Beeld Rebellion

Er zijn niet zoveel vijanden meer over die je als gamemaker over de kling kunt jagen zonder dat het tot protesten leidt. Indianen, Chinezen, Russen, maffiafiguren - allemaal taboe, want toch van vlees en bloed. Dat geldt niet voor aliens: hors categorie. Of voor zombies. Die waren weliswaar ooit een mens, maar vanwege hun voorkeur voor mensenvlees hebben ze het recht op ons mededogen verspeeld.

Er is nog maar groep gewone stervelingen die in games ongehinderd als doelwit mag worden ingezet: nazi's. Je vindt er duizenden van in Sniper Elite 4 en je mag ze neerknallen zonder dat er een haan kraait naar de Derde Geneefse Conventie.

Ontwikkelaar Rebellion heeft evenwel nog een reden voor de keuze van nazi's als überslechterikken. Het plaatst de game in een specifiek tijdvak en legt daardoor beperkingen op aan de middelen die de speler in handen krijgen om duizenden bruinhemden het loodje te laten leggen.

Als sluipschutter krijgen we enkelschots geweer met een ouderwets vizier in handen, geen supergun met laserlichtje dat met een rood puntje de plek van het hart of het hoofd markeert. Raak schieten in Sniper Elite 4 vergt een stabiele hand en ademhaling, plus kennis van alle factoren die van invloed kunnen zijn op de baan van de kogel, zoals de wind.

Daarom reden de treinen in WOII op tijd. Beeld Rebellion
Daarom reden de treinen in WOII op tijd.Beeld Rebellion

Slimmer

Het is ook zaak om in de gaten te houden of je ongezien de vijand te grazen kunt nemen. Je moet de plek van je hinderlaag met zorg kiezen. Blijf je lang uit zicht? Kun je snel de benen nemen? Heb je een plan B achter de hand?

Want in deze vierde Sniper Elite sinds 2005 zijn de nazi's er slimmer op geworden. Ze merken sneller op als je ze op de korrel neemt en richten meteen hun geweren/granaatwerpers/tanks op de plek waar het schot vandaan komt.

Soms is het beter te wachten met een schot tot er een vliegtuig passeert, zodat de knal wordt gemaskeerd door het gebrul van de motoren. Wie echt van een uitdaging houdt kiest voor de moeilijkste stand in Sniper Elite 4. Dan krijg je op het scherm geen enkele hulp meer bij het richten en geen enkele aanwijzing of je door de vijand bent gespot.

Aan een ander uniek element van de Sniper Elite-games is niet zo veel veranderd. Nog steeds wordt elk voltreffer beloond met een röntgen-video van de schade die een kogel toebrengt aan het getroffen lichaamsdeel - van grijze massa tot testikel. Nieuw is de toevoeging dat ook de verwoestende effecten worden getoond van een vuistslag, een haal met een mes of de inslag van granaatscherven.

'Ruik je dit? Dat is de zoete geur van een geallieerde overwinning!' Beeld Rebellion
'Ruik je dit? Dat is de zoete geur van een geallieerde overwinning!'Beeld Rebellion

Variatie

Locatie kiezen, mikken, wegwezen en de X-Ray-kill-cam gaan niet gauw vervelen, net zomin als de optie om met meerdere spelers missies uit te voeren. Dat laatste kan niet worden gezegd van het plot want die past op de onderzijde van een 0.44 kaliber-kogel, of hoofdrolspeler Karl Fairburne (een Amerikaans geheim agent) of het decor. Dat laatste bestaat uit Italië in 1943, toen de geallieerden de laars langzaam veroverden op de nazi's. Er is weinig variatie.

Je gaat op den duur stiekem verlangen naar een alien in je vizier, een spaghetti-etende zombie, of desnoods een maffialid, een Chinees, een Rus of een Indiaan. Het politiek-incorrecte bloed kruipt soms waar het niet mag gaan.

Sniper Elite 4 (Rebellion)¿
Uitgebracht voor Windows, Xbox One en PlayStation 4¿
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

'Met de vlam in de pijp..' Beeld Rebellion
'Met de vlam in de pijp..'Beeld Rebellion

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden